PRVI NA SVIJETU

U Japan stiže TV razlučivost o kojoj mi samo možemo sanjati

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 03.08.2016 12:29
  • Objavljeno 03.08.2016 u 12:29
8K TV

8K TV

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Japan je u ponedjeljak počeo s javnim emitiranjem 8K TV materijala, pet dana prije početka Olimpijskih igara. Ovim potezom je ta zemlja postala prva na svijetu s ovako visokom razlučivosti emitiranja

Posrijedi je razlučivost od 7.680 puta 4.320 piksela, što je 16 puta više od današnjeg FullHD programa, tj. četiri puta više od 4K TV materijala koji se još uvijek može naći tek na kapaljku.

Javna televizija NHK pripremila je satelitski program koji će prenositi 8K i 4K sadržaj kako se pripremaju za potpunu tranziciju na 8K prijenose za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.


Za Olimpijske igre u Riju pripremljen je poseban program, koji će ići i van uobičajenog prijenosa između 10 sati ujutro i pet sati popodne. Javna televizija NHK već dva desetljeća se priprema za 8K prijenose, a prve testove su odradili još 2002. godine., u doba kada je i FullHD bio rijetkost.

Inženjerski izazovi u ovakvom nečem su fenomenalni. Od potrebe za posebnom opremom za snimanje materijala, koja uključuje kamere, miksere, studijska računala preko brda drugih stvari potrebnih za baratanje nekomprimiranim 8K video materijalom u stvarnom vremenu, tu je naravno i potreba za prijenosom podataka koji seže i do 100Gbps.

Kako će Japanci gledati ovaj sadržaj kada ni 8K aparati nisu potpuno spremni? NHK je mislio i na to, te je pripremio posebna mjesta na kojima će se diljem zemlje i javno moći gledati programski sadržaj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!