NOVITETI

U Hrvatsku stiže HP Spectre, pripremite 11 tisuća kuna

21.04.2016 u 07:14

Bionic
Reading

Iako se u trenutku predstavljanja nije tako činilo, na hrvatsko i tržište regije trebao bi stići HP-ov Windows 10 Mobile sve-u-jednom phablet Elite x3

Elite x3, o kojem smo već pisali, u prodaju bi trebao krenuti tijekom lipnja ove godine. Kad je predstavljen tijekom Mobile World Congressa u Barceloni nije bilo izvjesno hoće li stići i na naše tržište. No, iz lokalne podružnice HP-a poručuju kako je 'trenutno 90 posto sigurno kako stiže i u Hrvatsku, kao i u ostatak regije.'

Podsjetimo, u pitanju je phablet sa zaslonom dijagonale gotovo šest inča, procesorom Snapdragon 820, četiri GB RAM-a i 64 GB memorije koju je moguće proširiti do dva terabaja. Dolazi sa čitačima rožnice i otiska prsta te povećom baterijom od 4.150 mAh koju je moguće bežično puniti te operativnim sustavom Windows 10 Mobile.

Zamišljen je kako bi se mogao uklopiti u Continuum, značajku Windowsa 10 koja omogućuje povezivanje Windows mobitela s većim zaslonima kako bi ih se koristilo poput računala, s mišem i tipkovnicom.


Ako i kad stigne, nesvakidašnji sve-u-jednom uređaj kojim HP želi zamijeniti laptop i PC trebao bi ići u prodaju svim dostupnim kanalima, što znači kako ćete ga moći nabaviti i u slobodnoj prodaji.

Cijena još nije poznata. Nagađa se o 599 dolara za američko tržite, što bi se trebalo odnositi samo na mobitel, ne i na prateću opremu poput dockinga.

Zato je poznato kad će stići i koliko će koštati Spectre, kojim se u HP-u hvale kao najtanjim notebookom na svijetu. Spectre, o kojem smo također već pisali, stiže u izdanjima s Intelovim procesorima i5 i i7, PCIe SSD-om kapaciteta do 512 GB i do osam GB RAM-a, IPS zaslonom dijagonale 13,3 inča (33,7 centimetara) od ruba do ruba, baterijom s devet i po sati autonomije, tri konektora USB Type-C te stereo zvučnicima Bang & Olufsen, između ostalog.

Na hrvatsko tržište stiže tijekom lipnja, s početnom cijenom od 11 tisuća kuna. Poslovna verzija Spectre Pro 13 bit će dostupna od svibnja, po početnoj cijeni od 11,5 tisuća kuna.

Envy x360, sa zaslonom dijagonale 15,6 inča (39,6 cm) i debljine 18,8 mm, dobio je jaču bateriju (11 umjesto dosadašnjih osam sati autonomije). Na raspolaganju će biti modeli s Intelovim procesorima Core i5 i i7 ili AMD-ovim dvojezgrašom A9-9410, uz opcionalne grafičke kartice Intel Iris GFX, odnosno Radeon R3. Što se memorije tiče, ponudit će do osam GB RAM-a i HDD s do dva terabajta ili PCIe SSD kapaciteta 256 GB. Također podržava USB Type-C.

Model s Intelovim procesorima dostupan će biti od svibnja po početnoj cijeni od 6.700, dok će onaj s AMD-ovim od lipnja biti nešto jeftiniji - 6.000 kn.

Što se pisača tiče, HP do kraja godine namjerava izbaciti na tržište 18 novih modela u tri glavne skupine - PageWide, Office Jet Pro i LaserJet - te predstaviti svoje 3D printere. Glavni naglasak bit će, čini se, na seriji PageWide koja nudi ispis brzinom i do 75 stranica po minuti bez razmazivanja tinte.

Serija Pro 500 (do 6.000 stranica mjesečno, do 70 stranica po minuti) dostupna je od travnja, kao dio ugovora o upravljanim uslugama ispisa.

Serija PageWide Pro 400 (kategorija ispisa do 4.000 stranica mjesečno, 55 stranica u minuti) stiže u svibnju po početnoj cijeni od 3.959 kn. U istom mjesecu možemo očekivati i poslovnu seriju Enterprise (do 15 tisuća stranica, do 75 stranica u minuti), s početnom cijenom od 16 tisuća kuna.

Zadnja će stići serija 300 (do tri tisuće stranica, do 45 stranica u minuti), u srpnju.

Laserski pisači stižu u manjem formatu te nešto tiši (zbog novih motora) i brži (40 stranica u minuti, 5-7 sekundi za ispis prve stranice). Redizajnirani su kako bi se olakšalo korištenje. Među onima koji će u domaće trgovine su Pro M501 (4.000 kn, krajem travnja) i LaserJet Pro (od travnja, 3.300 kn).