10,3 MILIMETARA

Novi HP Spectre je 'najtanji notebook na svijetu'

05.04.2016 u 15:27

Bionic
Reading

HP je otkrio svoj najtanji i najbolji prijenosnik do sada. No, pored sirovih tehničkih karakteristika, HP navodi kako je riječ o 'spoju dizajna i inženjerstva' kakvog se još nije vidjelo

Aluminijsko kućište 13,3-inčnog prijenosnika debljine je svega 10,3 milimetra, tek par milimetara šire od danas uobičajenih pametnih telefona. Usprkos tome, kao i činjenici da u sebi krije najnovije Intel Core i5 i i7 procesore, posebna segmentirana baterija dostatna je za devet i pol sati rada na jednom punjenju, tvrde u HP-u.

Početni model košta 1.169 dolara, a u sebi krije Core-i5 čip, 8GB radne memorije i 256GB SSD spremišnog prostora. Svi modeli koriste Gorilla Glass zaštitni pokrov na zaslonima (razlučivosti 1.920 puta 1.080 piksela, IPS), Bang & Olufsen zvučnički sustav i stižu s tri USB-C priključka. Oni se pak mogu iskoristiti za brzi prijenos podataka, punjenje i spajanje dva 4K zaslona, jer dva konektora podržavaju i Thunderbolt.


No, stil je jedna od bitnijih smjernica gdje je HP (konačno) odlučio biti originalan. Tu je posebno izveden zglob zaslona, kao i detalji u bakrenoj boji kojom su željeli dobiti 'osjećaj kao da je uređaj ručno napravljen u radionici'.

Što se dostupnosti tiče, uređaj bi se u SAD-u trebao početi prodavati u svibnju, a nedugo nakon se očekuje i globalna dostupnost.