A I NAJVEĆA JE NAŠA

U Hrvatskoj trećina najjačih IT tvrtki u regiji

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 17.10.2012 17:03
  • Objavljeno 17.10.2012 u 17:03
boris žitnik

boris žitnik

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Prema podacima tvrtke IDC Adriatics, hrvatski M San je IT kompanija s najvećim prihodima, a među najboljima su svoje mjesto našli i Combis, In2, Eurotrade...

U 2011. godini 100 najvećih IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde eura prihoda (gotovo 19 milijardi kuna) i zapošljavalo nešto više od 13 tisuća radnika.

U odnosu na godinu dana prije, ukupni prihod uključenih tvrtki povećan za 2,2 posto, dok je broj zaposlenih smanjen je za 1,4 posto.

Među sto najvećih 33 tvrtke su iz Hrvatske, 23 iz Slovenije, 21 iz Srbije, a deset su predstavništva globalnih korporacija poput IBM-a.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih 246 milijuna eura (oko 1,8 milijardi kuna), a u prvih pet uključeni su i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group.

Hrvatska je druga po potrošnji na IT po glavi stanovnika, odmah iza Slovenije. No, obje zemlje još uvijek značajno zaostaju za prosjekom Europske unije.

Podaci dolaze iz istraživanja 'Top IT 100 Vendors in Adriatics 2011', koje tvrtka koje IDC Adriatics priprema već treću godinu zaredom.

IDC Adriatics

IDC Adriatics

Izvor: Screenshot / Autor: IDC Adriatics

'Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2010. vodeće kompanije u regije ostvarile su skromno povećanje prihoda i u prošloj godini', ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriatics, 'Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda.'

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih poduzeća pružatelja IT usluga i proizvođača softvera, vodeće tri kompanije su redom iste kao i godinu ranije:

ComTrade Group
S&T Group
Asseco SEE

Na četvrto mjesto uskočio je hrvatski Combis. Među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjači regionalna kompanija In2 Grupa, također sa sjedištem u Hrvatskoj.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u regiji Adriatici listu predvodi IBM, kao i u 2010. godini, a na drugu se poziciju probio Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, koji je istisnuo Diss na četvrto mjesto.

Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi