IFA 2019.

U Berlinu počinje najveći europski tehno sajam, ovo su najvažniji noviteti koje nam donosi

06.09.2019 u 06:54

Bionic
Reading

Prema aktualnim trendovima, ove godine mogli bismo vidjeti nekoliko pametnih telefona, laptope i televizore, no ono što bi moglo dominirati sajmom su - nosivi uređaji

Dok Barcelona ima svoj MWC tijekom kojeg se predstavljaju novi smartfoni, Berlin ima IFA - najveći tehno miting u Europi. Kao i što je slučaj kod CES-a, raspon tema koje će IFA pokriti teško je predvidljiv, što znači da nam ostaje predviđati što će biti 'in'. Neke iteracije sajma bile su opsjednute mobitelima, dok su druge bile usredotočene na hrpu nosivih spravica ili televizora. 2019., barem po tom pitanju, nije prerazličita od prijašnjih godina. Dok neke kompanije agresivno 'najavljuju' svoje nadolazeće proizvode, druge čekaju zadnji tren prije objave svojeg asortimana.

Pametni telefoni

Premda sam po sebi ne spada među sajmove popularne po telefonima, IFA svake godine ima barem nekoliko mobilnih premijera.

Među glavnima na sceni nalazi se LG koji je već prije sajma dosta agresivno reklamirao smartfone koje planira predstaviti. Najveći među njima je novi hibridni mobilni uređaj opremljen s nekoliko ekrana i vrlo sličan onome što je kompanija predstavila uz LG V50LG ThinQ. Pored ovog dodatka firma će vjerojatno predstaviti LG G8X, njihov prvi smartfon sa senzorom za otisak prsta ugrađenim ispod ekrana. Također se šuška o dva nova smartfona srednje klase - K50S i K40S.

Honor će također održati svoju presicu tijekom koje će skoro sigurno promovirati europsku verziju nedavno izdanih uređaja Honor 9X i 9X Pro. HMD-ova Nokia će također predstaviti nove smartfone, no ništa blizu Nokia 9 PureViewu koji je prvi put viđena na ovogodišnjem MWC-u. Razmišljajte više u smijeru uređaja srednje klase poput Nokije 5.2, Nokije 6.2 i Nokije 7.2.

LENOVO I HUAWEI

Tražite laptop? Bacite oko na ove nove modele

Pogledaj galeriju

Što se glasina tiče, šuška se o Sonyjevoj Xperiji 2, dok TCL navodno planira održati konferenciju gdje će predstviti svoj prvi TCL smartfon, kao i nadograđene verzije preklopnih uređaja predstavljenih tijekom MWC-a. Za kraj, tu je i val novih spravica iz Motorole - konkretno serije Motorola One. Unatoč tome da je prije manje od mjesec dana predstavio Galaxy Note10, Samsung bi zbilja mogao 'ubaciti u šestu' i predstaviti unaprijeđenu iteraciju Galaxy Folda.

Zvuk i video

Premda Sonos nije najavio svoj dolazak na ovogodšnju IFA-u, moguće je da će tijekom sajma službeno najaviti neke nove proizvode. Prošle godine smo tako dobili novi Sonos Amp, uređaj napravljen za napajanje postojećih pasivnih zvučnika. Ove godine se šuška o tiskovnim konferencijama koje će se održati u isto vrijeme kao IFA, što znači da kompanija vjerojatno sprema barem dvije uzbudljive objave (poput potpuno novog Bluetooth zvučnika). Sony će, s obzirom na sve dosadašnje objave i izbačene proizvode, ove IFA-e vjerojatno predstaviti slušalice za sportaše vrlo slične modelu WF-SP700N.

Što se TV uređaja tiče, paradu će vjerojatno predvoditi Samsung i LG sa svojim prvim 8K televizorima. Uz TCL i TP-Visionov Philips koji će održati svoje presice tijekom sajma, ne bismo ostali iznenađeni ako bismo vidjeli barem jedan novi TV, premda postoji određena šansa da će Samsung ove godine reklamirati svoje pametne hladnjake.

Računala

Dok većina proizvođača računala svoje najveće adute čuvaju za Computex, to ne znači da na IFA-i neće biti predstavljeno ništa. Prošle smo godine vidjeli uređaje iz Acera, Asusa, Della i Lenova, što znači da će se slična stver vjerojatno desiti i ove.

Nosivi uređaji

S obzirom na tonu najava objavljenih tijekom prošlih nekoliko tjedana, jako je teško zamisliti da će IFA ove godine biti pošteđena od pametnih satova, ogrlica i drugih diskretnih digitalnih pomagala. Garmin je tako prošlog tjedna najavio novu liniju Fenix GPS satova, dok je Fitbit najavio Versu 2. Što se ostalih proizvođača pametnih satova tiče, prošlog tjedna smo vidjeli najave iz Samsunga i Fossila. Huawei će, prema svemu sudeći, najaviti Honorov Band 5 (nedavno najavljen u Kini), što znači da postoji šansa da će IFA 2019. biti mjesto na kojem će najaviti EU verziju.

Honorov vlasnik Huawei također je nedavno najavio HarmonyOS, svoju zamjenu Androidu, makar postoji mala šansa da ćemo njegovu verziju za smartfone vidjeti tijekom sajma u Berlinu. Za kraj, tu su i nosivi uređaji iz Fossila - konkretno, nekoliko hibridnih pametnih satova koji će izaći do kraja godine.

Sajam IFA traje od 6. do 11. rujna i održava se u Berlinu. Više informacija moguće je pronaći na službenim stranicama događaja.