NOVE UPUTE

U Appleu se predomislili: Možete očistiti svoj iPhone dezinfekcijskim maramicama, ali...

10.03.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Do promjene smjernica došlo je nakon što se epidemija koronavirusa nastavila širiti

U Appleu su promijenili smjernice kako sigurno očistiti njihove proizvode poput iPhonea. Dosad kupcija nisu preporučivali korištenje tradicionalnih sredstava za čišćenje elektroničkih uređaja. Prema novim uputama dozvoljavaju korištenje određenih vrsta dezinfekcijskih sredstava pri čišćenju.

Što smijete koristiti? Na tvrdim površinama Appleovih proizvoda koje nisu porozne (recimo, zaslon i tipkovnica) sigurno je uporabiti 70-postotni izopropilni alkohol. Pritom trebate pripaziti kako ne biste ovlažili unutrašnjost bilo kojeg utora, kao i ne uranjati Appleove proizvode u sredstva za čišćenje.

  • +7
Koronavirus, Italija Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

Ponovili su upute prema kojima trebate koristiti meke tkanine koje ne ostavljaju mucice, izbjegavati suvišno brisanje, isključiti uređaje iz struje prije no što ih počnete čistiti i izbjegavati štrcanje tekućih sredstava izravno na proizvode. Za iPhone, recimo, trebate prvo navlažiti krpu.

Osim toga, nemojte koristiti aerosolne sprejeve, izbjeljivače i abrazivna sredstva.

Do promjene smjernica došlo je nakon što se epidemija koronavirusa nastavila širiti. Dosad je potvrđeno više od 114 tisuća oboljelih i više od četiri tisuće smrtnih slučajeva, uglavnom u Kini. U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno 13 slučajeva zaraze.

iPhone 11 Unboxing Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Korištenje dezinfekcijskih sredstava pri čišćenju elektroničkih uređaja dosad nije bilo preporučljivo jer bi mogla ukloniti premaz koji priječi nakupljanje ulja i masti s vaših prstiju.

Ali, zbog širenja epidemije Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje često pranje ruku i dezinficiranje površina koje često dodirujete, piše Business Insider.