IZNENAĐUJUĆE

Twitter vas najbolje štiti

04.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Twitter je među 18 internetskih tvrtki dobio najbolje ocjene za zaštitu privatnosti svojih korisnika. Da, Twitter vam čuva leđa

Jeste li se ikada zapitali koliko je neka web stranica, na kojoj ostavljate svoje osobne podatke, zaista sigurna? Ne samo ima li sigurnosni certifikat i koristi li https vezu, već koliko je zaista spremna štititi vaše podatke od, recimo, vlade?

Neprofitna američka organizacija Electronic Frontier Foundation svake godine istražuje kakav je odnos velikih internetskih tvrtki prema privatnosti i transparentnosti.

EFF tako ispituje traže li tvrtke sudski nalog za otkrivanje korisničkih podataka, obavještavaju li svoje klijente o zahtjevima vlade za podacima, objavljuju li izvješća o transparentnosti, imaju li pravila za suradnju s vladinim agencijama te bore li se za zaštitu privatnosti svojih korisnika na sudu ili u američkom Kongresu.

Ove su godine testu podvrgnuli 18 poznatih internetskih tvrtki i rezultati su iznenadili.

Podbacili telekom operateri

Najgore ocijenjen je američki telekom operater Verizon jer nije skupio nijednu od mogućih šest zvjezdica.

Tek je nešto bolji Yahoo, koji će na sudu braniti prava svojih korisnika, te Apple i At&t, koji će pravdu tražiti u američkom Kongresu.

Iznenađuje to da ni popularni Amazon, koji prikuplja velike količine osjetljivih podataka od svojih korisnika, nije ostvario dobre rezultate. Dobio je dvije zvjezdice samo zahvaljujući činjenici da bi se borio za pravo na privatnost svojih korisnika na sudu i u Kongresu. Na svemu ostalome još treba poraditi.

Za nijansu je bolji Facebook koji ipak zahtijeva sudski nalog, a i objavio je pravila za suradnju s vladinim agencijama na svojim web stranicama prema kojima ima pravo otkrili identitet korisnika. Jednako lošim ili dobrim (ovisi kako gledate) ocijenjen je i tumblr.

Microsoft i Foursquare dobili su po četiri zvjezdice, dok su gotovo odličnu ocjenu, pet zvjezdica, zaradili Dropbox, Google i LinkedIn.

Twitter blista na vrhu

Jedine tvrtke koje su dobile izvrsne ocjene i svih šest zvjezdica su američki pružatelj internetskih usluga Sonic.net i, iznenađujuće, Twitter.

Twitter se često puta našao na udaru korisnika zbog tisuća resetiranih lozinki i hakerskih upada u pojedine račune. S hakerima se očito još mora naučiti nositi.

No kad se radi o vladi, Twitter će braniti privatnost svojih korisnika i na sudu i u Kongresu, a njihove osobne podatke neće otkrivati bez sudskog naloga. I ako ga dobije, prvo će o nalogu obavijestiti korisnika, a tek potom otkriti traženu informaciju.

'Drago nam je da su neke od kategorija na kojima inzistiramo postale industrijski standardi', zapisali su u komentaru rezultata iz EFF-a.

Međutim ističu da još uvijek ima mnogo mjesta za poboljšanje.

'U današnjem digitalnom svijetu pružatelji internetskih usluga služe kao čuvari naših najintimnijih podataka - od sadržaja e-mail poruke do naših obiteljskih i društvenih veza. Politike koje te tvrtke prihvate ostavit će duboke i trajne posljedice na to može li pojedinac slobodno komunicirati internetom bez praćenja nekoga iz vlade', istaknuli su iz EFF-a.

Iako u Hrvatskoj nisu dane toliko velike ovlasti policiji i vladinim agencijama, kao što je to slučaj sa SAD-om i njihovim Patriot Actom, i hrvatski korisnici bi se trebali zabrinuti za sigurnost svojih podataka.

Naime velik broj hrvatskih građana koristi se uslugama nekih od navedenih tvrtki i tako im svojevoljno daje osjetljive podatke.

Ukoliko tvrtka kojoj ste povjerili podatke o svojoj kreditnoj kartici ili kućnoj adresi ne vodi računa o zaštiti privatnosti i spremna je otkriti te podatke bilo kojoj agenciji, to više nije 'američki problem', već postaje i hrvatski.