LOŠ REKORD

Tržište osobnih računala tone osmi kvartal zaredom

13.10.2016 u 08:18

Bionic
Reading

Zbog smanjene potražnje zabilježen je pad od 5,7 posto u broju isporučenih osobnih računala i postignut neslavan rekord

Tržište osobnih računala u trećem je ovogodišnjem tromjesječju zabilježilo pad isporučenih osobnih računala od 5,7 posto. To je osmi kvartal zaredom u kojem je prodaja PC-ja u minusu, što je najdulje takvo razdoblje otkad su se ta računala pojavila na tržištu, kažu u analitičkoj tvrtci Gartner

Proizvođači su isporučili 68,9 milijuna stolnih, prijenosnih i računala poput Microsoftovog Surfacea tijekom proteklog kvartala, 5,7 posto manje od istog razdoblja prošle godine.

Lenovo je tijekom trećeg kvartala isporučilo najviše računala i uzelo 20,9 posto tržišnog udjela (2,4 posto manje nego lani). HP je pao na drugo mjesto, s udjelom od 20,4 posto, dok je iza njega Dell (14,7 posto). Apple i Acer uknjižili su značajan pad isporuka (13,4 i 16,2 posto).


Za loš rezultat okrivljena je slaba potražnja na počeku školske godine, kao i slaba potražnja općenito, naročito na tržištima zemalja u razvoju.

'Većina potrošača na zrelim tržištima posjeduje i koristi bar tri različite vrste uređaja. Među njima PC nije visoko na popisu prioriteta kad je riječ o nabavci novih uređaja, pa to čine s duljim razmacima nego prije. Neki od potrošača možda se nikad neće vratiti PC-ju', smatra Gartnerova analitičarka Mikako Kitagawa

U Gartneru su još u travnju ove godine predvidjeli kako će ovo biti iznimno loša godina po PC-je, ali su prognozirali i oporavak u godinama koje dolaze.

Više:CNET