OTVORITE OČI

Tko je ovdje u pravu, biciklisti ili vozači?

05.10.2016 u 16:59

Bionic
Reading

Biciklisti i vozači ostalih vozila u prometu povremeno moraju dijeliti iste prometnice te se držati prometnih propisa. No to nije uvijek slučaj jer vozači motornih vozila često smatraju da su u prednosti samom činjenicom da se nalaze u automobilu

Kod prometnih pravila važno je zapamtiti da je riječ o pravilima, ne o skupu uputa koje svatko može interpretirati kako mu je volja. Dakle, to je slučaj i kod biciklističkih staza. One su nepovredivi prostor za vozače bicikala, a ne skutera i motocikala, kao što misle mnogi vozači takvih vozila na dva kotača koji umjesto pedala koriste gas.

Bitno je zapamtiti da je biciklistička staza po statusu slična zebri odnosno pješačkom prijelazu.

Na primjer, kad je biciklistička staza paralelno s prometnicom po kojoj se kreću automobili (kao što je to kod dijelova zelenog vala i Vukovarske ulice u Zagrebu), onda su biciklisti na njoj prilikom skretanja automobila koji siječe tu stazu u prednosti. Dakle, isto kao i zebra.

Kada skrećete, a na putu vam je zebra, morate pogledati ima li na njoj pješaka koje ste u automobilu obavezni propustiti. Prometna pravila su identična ako je riječ o biciklističkoj stazi te treba obratiti pažnju na bicikliste na njoj.

Da zaključimo, svakako pogledajte u retrovizor nailazi vam biciklist po biciklističkoj stazi ako je siječete prilikom skretanja u pokrajnju ulicu.