POTVRDIO GUINESS

Tko ima najviše usklađenih dronova na svijetu? Intel!

  • Autor: M. W./Gizmodo
  • Zadnja izmjena 14.01.2016 13:38
  • Objavljeno 14.01.2016 u 13:38
intel dronovi

intel dronovi

Izvor: Screenshot / Autor: Miroslav Wranka

Uzmite sto dronova, opremite ih svjetlima i lansirajte. Upravljajte njima jednim softverom, dok u pozadini svira 'Deveta simfonija' Ludwiga van Beethovena. I imate svjetski rekord, skupa s light showom

Intel se novim pothvatom - projektom Drone 100 - uspio upisati u Guinessovu knjigu rekorda.

Novi rekord Intel je ostvario u suradnji s austrijskom tvrtkom Ars Electronica Futurelab u studenome 2015. iznad zračne luke Ahrenlohe u gradu Tornesch, koji se nalazi u neposrednoj blizini Hamburga. Stotinu svjetlosno opremljenih dronova na nebu u isto je vrijeme plesalo i iscrtavalo 3D oblike i poruke.

Prije nego su dronovi poletjeli u zrak, inženjeri su pomoću programske opreme za animaciju dronovima omogućili da slijede putanju leta, uključivanje i isključivanje svjetala te precizno kretanje jednog drona za drugim uz glazbu orkestra.

Ručno rađene crteže planova letenja preveli su u 3D programsku opremu za koreografiju točnog položaja letenja svakoga drona. U projektu su sudjelovala četiri pilota, od kojih je svaki upravljao sa po 25 dronova.

Time je nadmašen prethodni rekord, kojeg je s 50 usklađenih dronova u zraku držala Mornarička postdiplomska škola u gradu Montereyu u Kaliforniji, SAD.

Pogledajte:

Drone display sets world record for most UAVs airborne simultaneously

The Making of Drone 100 | Intel

Više:Gizmodo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!