RAČUNALNA SIGURNOST

Tinejdžer otkrio sigurnosni propust u Dellovim laptopima, provjerite je li problem i u vašem

06.05.2019 u 10:12

Bionic
Reading

Sporna je aplikacija SupportAssist, predinstalirana na većini novih Dellovih uređaja s Windowsima, koja bi trebala biti prva tehnologija koja pruža automatiziranu proaktivnu i prediktivnu podršku

Nova prijenosna računala s Microsoftovim operativnim sustavom Windows često dolaze s povećom količinom predinstaliranog suvišnog softvera (bloatware). Ponekad će taj softver tek ponešto usporiti rad računala i ići vam na živce. Ali, u pojedinim slučajevima može predstavljati ozbiljan sigurnosni rizik.

Pogađate, ovo čitate zato što Dellova računala imaju problem sa sigurnošću zbog softvera. Sporna je aplikacija SupportAssist, predinstalirana na većini novih Dellovih uređaja s Windowsima, koja bi trebala biti prva tehnologija koja pruža automatiziranu proaktivnu i prediktivnu podršku.

U SEDAM KORAKA

Sumnjate kako su hakeri preuzeli vašu web kameru? Evo kako ćete provjeriti

Pogledaj galeriju

Ali, pokazalo se kako također ima i sigurnosni propust kojeg hakeri mogu zlorabiti, a koji je poznat još od listopada prošle godine. Nije poznato zašto zakrpa stiže tek sad, piše Verge.

Slabu kariku otkrio je 17-godišnji istraživač računalne sigurnosti Bill Demirkapi, koji je na svom blogu naveo kako SupportAssist ima administratorski pristup Windowsima i dizajniran je za automatsku instalaciju softverskih nadogradnji na vaše računalo. Mladi istraživač uspio je otkriti način kako to zlorabiti i na vaše računalo instalirati programe koji bi vam mogli zadati ozbiljne glavobolje.

Sreća u nesreći je to što je otkriveni propust moguće zlorabiti samo ako haker ima pristup istoj lokalnoj mreži kao i vaše računalo (recimo, u kafiću ili na radnom mjestu). SupportAssist možete deinstalirati ili ga nadograditi na izdanje 3.2.0.90 i novija. Pronaći ćte ga ovdje.