APPLEOVE KINESKE TVORNICE

Tim Cook duboko uvrijeđen BBC-jevim dokumentarcem

23.12.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Dokumentarac BBC-ja o lošim uvjetima rada u Appleovim kineskim tvornicama izazvao je značajne reakcije publike - ali i kompanijinog čelnika. Zaposlenicima kompanije, Appleov Jeff Williams je putem e-maila rekao da je uz čelnika Tima Cooka duboko uvrijeđen dokumentarnim filmom koji sugerira da je Apple prekršio svoja obećanja vezana uz radnička prava

Williams smatra kako niti jedna druga kompanija osim Applea ne brine toliko o poštenim i sigurnim uvjetima rada za svoje zaposlenike. BBC je probleme s Appleovim zaposlenicima u Kini otkrio tako što je ubacio reportere, a koji su pak snimili katastrofalne uvjete rada skrivenim kamerama. Na žalost, nije niti riječ o prvim optužbama za ovakvo stanje u industriji. Apple je još 2010. godine bio suočen s nizom kritika i medijskom pažnjom koju je ugrabilo stanje radnika u tvornicama Foxconn.

Usprkos svemu, Appleov viši potpredsjednik Jeff Williams smatra kako Apple može činiti još više. 'Budite sigurni da sve optužbe uzimamo vrlo ozbiljno i istražujemo svaku tvrdnju. Znamo da postoji mnogo problema i da je naš posao sve samo ne gotov. Nećemo biti mirni dok svaka osoba u proizvodnom lancu ne bude tretirana s poštovanjem i dignitetom kakvog zaslužuje', zaključio je Williams.

Cijelo pismo je moguće pročitati na The Telegraphu