ELEKTRIČNA VOZILA

Teslin Model Y znatno poskupljuje u Europi

18.03.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Američki proizvođač je potvrdio da će EU pratiti porast cijena Modela Y u SAD-u, nepopularne odluke koja, prema direktoru Elonu Musku, slijedi sve veću prijetnju konkurencije

Stižu loše vijesti za potencijalne kupce Teslinih automobila. Kompanija je ovog vikenda objavila da će povećati cijene svojih električnih vozila Model Y u nizu europskih zemalja. Počevši od 22. ožujka iznos će porasti za oko približno 2.000 eura ili protuvrijednost u lokalnim valutama.

Ovaj potez, najavljen u objavi na X-u, uslijedio je nakon najave proizvođača automobila u petak da će u SAD-u od 1. travnja povećati cijene za sve automobile Model Y. Tesla je 1. ožujka podigla cijene svojih modela Y sa stražnjim pogonom i vozila za velike udaljenosti za 1.000 dolara na 43.990 dolara, odnosno 48.990 dolara.

'Ovo je ključna nedoumica proizvodnje: tvornicama je potrebna stalna proizvodnja za učinkovitost, ali potražnja potrošača je sezonska', rekao je izvršni direktor Tesle Elon Musk u veljači, odgovarajući na objavu svoje tvrtke u kojem je najavio da će cijene porasti sljedećeg mjeseca, izvještava Reuters.

Tesline marže ugrožene su 'ratom' s konkurentima koji je započeo prije više od godinu dana. U siječnju je Tesla upozorio na 'osjetno manji' rast prodaje ove godine jer se fokusira na proizvodnju svoje sljedeće generacije EV-a, koji nosi kodni naziv 'Redwood'.