Genijalci iz mioc-a

Tek što su rasturili natjecanje u Slovačkoj mladi informatičari putuju u Azerbajdžan. Ispričali su nam što tamo očekuju

03.08.2019 u 08:01

Bionic
Reading

Zlato i dva srebra, uz jedno četvrto mjesto, osvojili su gimnazijalci zagrebačkog MIOC-a na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi. Do tog su uspjeha došli u konkurenciji od 55 natjecatelja iz 13 zemalja. Sad ih čekaju novi izazovi

U dvodnevnom natjecanju koje se krajem lipnja održavalo u Bratislavi trebalo je riješiti šest problemskih zadataka u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupao je tim od četiri učenika do 20 godina i dva voditelja. Hrvati su oduševili nastupom: zlato je osvojio Patrik Pavić, učenik prvog razreda, srebra su pripala Dorijanu Lendvaju iz prvog te Krešimiru Nežmahu iz drugog razreda, dok je na korak od medalje ostao učenik trećeg razreda Pavel Kliska.

Sva četvorica natjecatelja rođena su između 2001. i 2004. godine pa je to ujedno bila najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama. No koliko je moćna, kazuje podatak da svoje mjesto u reprezentaciji nije uspio izboriti nijedan maturant.

Nastavljena berba medalja

Informatičari su tako nastavili berbu medalja. Oni sami osvajaju više od polovice svih medalja koje na raznim olimpijadama znanja osvajaju hrvatski učenici u raznim predmetima, pohvalio se predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj.

'Riječ je o jakom natjecanju na kojem sudjeluju mnoge tradicionalno jake reprezentacije, poput rumunjske ili poljske. Dečki su se pripremali nekoliko mjeseci i s njima je radio tim provjerenih informatičara. U sklopu priprema odradili su, između ostalog, tridesetak simulacija dosadašnjih natjecanja: srednjoeuropskih i europskih olimpijada te japanskih i pacifičkih', objasnio je Lendvaj.

Četvorica hrvatskih reprezentativaca za nastup su se izborila najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi sredinom travnja i na izbornim pripremama početkom lipnja.

Šest zadataka u dva dana

Prvog dana olimpijade u Bratislavi natjecatelji su morali riješiti tri zadatka. U Gradnji nebodera trebali su izgraditi Metropolis, novi grad na beskonačnoj četvrtastoj rešetki u kojem svaki neboder mora dijeliti stranu ili ugao s barem jednim od ranije izgrađenih nebodera. Potom ih je čekao izračun Dinamičkog promjera te Cubeword, posebna vrsta križaljke u kocki.

Drugi dan gradili su Zabavni park, pazeći pritom na zakone fizike, potom su s Čarobnog drva morali ubrati što više plodova i za kraj odigrati Škare i trake, zadatak koji se najviše svidio srebrnom olimpijcu Krešimiru Nežmahu.

'U tom zadatku računalo je dobilo dva oblika, a mi smo morali pronaći način da jedan oblik izrežemo na komadiće i od njih složimo drugi. Na tom sam zadatku osvojio najviše bodova od svih, a da sam imao još malo vremena, osvojio bih ih i više', veli Krešimir, otkrivajući da je na svom prvom državnom natjecanju iz informatike sudjelovao još u petom razredu osnovne. Osvojio je tada prvo i drugo mjesto. Sudjelovao je on i na natjecanjima iz matematike, a nekoliko se puta okušao i u fizici, onako ‘turistički’. Zato je briljirao u informatici, osvojivši ukupno šest prvih i dva druga mjesta.

Uspjehe je nastavio nizati i u srednjoj školi. U prvom razredu bio je treći u informatici i matematici, drugi u fizici, a ove godine prvi u informatici i matematici. Vlasnik je i europskog juniorskog zlata, a tu je i pobjeda na natjecanju ACSL All Star u Americi. Zahvaljujući tom nizu uspjeha proglašen je najuspješnijim hrvatskim učenikom u protekloj školskoj godini, za što mu je dodijeljeno čak pet Oskara znanja.

Zlatni Patrik Pavić

Zlatnu medalju ovaj je put osvojio Patrik Pavić. Nije to njemu ništa posebno jer i on još od osnovne škole marljivo skuplja medalje na raznim natjecanjima i obara razne rekorde.

'Ovo mi je prva seniorska medalja. Prethodno sam dvaput sudjelovao na europskim juniorskim olimpijadama i na njima osvojio dva srebra', pojasnio je zlatni Patrik. 'Osjećaj je fantastičan.'

Prvo zlato je tu. Što dalje?

'Sad idem na svjetsko natjecanje u informatici u Azerbajdžanu. To je natjecanje još izazovnije od ovog i bit će još teže osvojiti zlato.'

Završio je tek prvi razred srednje škole, no razmišlja li o budućnosti s takvim natjecateljskim pedigreom?

'Planovi se još razrađuju, ali zasad namjeravam upisati PMF u Zagrebu', kaže Patrik.

Korak do medalje

Pavel Kliska na kraju je bio četvrti. Nedostajao mu je tek bod da se i on okititi medaljom. No to ga nije ni najmanje obeshrabrilo.

'Na natjecanja više idem zbog zabave, a ne zbog nagrada, ali lijepo je znati da mogu doći do neke međunarodne razine. Nadam se da ću u Bakuu ipak uspjeti osvojiti broncu. Vjerujem da to mogu postići, ali ako i ne uspijem, neće mi biti žao', veli najstariji od četvorice reprezentativaca. Pavel će najesen biti maturant. Kakvi su mu planovi?

'Možda ću se i dalje baviti informatikom. U tom bih slučaju upisao matematiku na PMF-u, a možda se i prebacim na kemiju. Nisam još 100 posto siguran. Uostalom, imam još godinu dana da se odlučim.'

Znači, ostat će u Hrvatskoj?

'Posao ću možda potražiti vani, ali prve godine studija svakako bih odslušao u Hrvatskoj.'

Nagrade iz svih područja STEM-a

Dorijan Lendvaj najmlađi je član reprezentativne četvorke iz MIOC-a. Još kao osnovac šest je puta pobjeđivao na državnim prvenstvima u programiranju, bio je prvak svijeta u robotici te treći na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi. Bio je i kapetan hrvatske reprezentacije koja je u superfinalu bila bolja od svjetskih srednjoškolskih prvaka iz Singapura. Zapravo, jedini je osvajao nagrade na natjecanjima iz svih područja STEM-a.

Osnove je savladao uz tatinu pomoć, no u svijet informatike uveo ga je stariji brat Vilim, bivši učenik MIOC-a koji se i sam naosvajao medalja na raznim natjecanjima. No ni tu nije kraj nizu informatičkih genijalaca iz Popovače. Njihovim stopama korača i sestra Dora, koja je u petom osnovne razbila mušku dominaciju i postala državna prvakinja u programiranju.

Iako najmlađi od svih reprezentativaca, Dorijan je iskusan natjecatelj; još u šestom razredu osnovne bio je na prvom međunarodnom natjecanju.

'Osvojio sam srebro, ali tamo je bila puno manja konkurencija', reći će skromno. A što očekuje u Bakuu?

'Srebro bi bilo dobro', kaže najmlađi natjecatelj iz MIOC-a kojeg u Azerbajdžanu očekuje konkurencija od 300 natjecatelja iz cijelog svijeta. Čim se vrate, s medaljama ili bez njih, slijede nova međunarodna natjecanja i olimpijade. Na jednoj od njih Krešimir brani srebro iz matematike. A onda već počinje i škola...