mladi genijalci

Tek što su osvojili tri medalje u Rusiji čeka ih novi ispit - kemijska olimpijada u Francuskoj

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 04.05.2019 11:56
  • Objavljeno 04.05.2019 u 11:56
Ivor Vavra Plavšić, Stjepan Dolić, Barbara Sumić, Luka List i Mislav Barić

Ivor Vavra Plavšić, Stjepan Dolić, Barbara Sumić, Luka List i Mislav Barić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Viktor Škorjanc

S 53. međunarodne Mendeljejeve kemijske olimpijade, koja je krajem travnja održana u ruskom Sankt Peterburgu, hrvatski su se srednjoškolci vratili kući s tri medalje i puno novih iskustava, no ne spavaju na lovorikama...

Srebro je u Rusiji na Mendeljejevoj olimpijadi krajem prošlog mjeseca osvojila Barbara Sumić, učenica trećeg razreda Treće splitske gimnazije u Splitu, a bronce Mislav Barić, maturant Treće splitske gimnazije, i Ivor Vavra Plavšić, maturant Pete zagrebačke gimnazije. Na velikom međunarodnom natjecanju sudjelovali su i Luka List, učenik trećeg razreda koprivničke Gimnazije Frana Galovića, i Stjepan Dolić, maturant Treće gimnazije iz Zagreba.

Bio je to drugi odlazak mladih hrvatskih kemičara na Mendeljejevu olimpijadu. Lani su se iz Rusije vratili sa srebrom i broncom, ovaj put jednom više. Nakon što je saznala rezultate Splićanka Barbara nije mogla sakriti emocije.

Uspjeh nisu očekivali, ali su ga zaslužili

'Bilo je to predivno iskustvo, a ovakav uspjeh nisam očekivala', skromna je Barbara te će, kaže, pamtiti sve što je vidjela i upoznala na ovom putovanju. Iako joj to nije prva medalja na nekom natjecanju, čvrsto, s obje noge, stoji na zemlji. I marljivo se priprema za sljedeći zadatak, u ovom slučaju za izlučno natjecanje na kojem se biraju hrvatski predstavnici za još jedno veliko natjecanje, Međunarodnu kemijsku olimpijadu koja će se ovo ljeto održati u Francuskoj.

'Nisam očekivao medalju. No s druge strane, mogao sam na neka pitanja odgovoriti malo bolje', skromno je pak svoju broncu prokomentirao Ivor.

  • +8
  • +5

Mladi kemičari u Sankt Peterburgu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Viktor Škorjanc

Konkurencija je bila veoma jaka. 'Bilo je tu puno strašno jakih kemičara', reći će Barbara. Na ovogodišnju olimpijadu pristigla su 152 učenika iz 28 zemalja. Domaćini su osvojili sedam zlata, a apsolutni pobjednik bio je Moskovljanin Aleksej Šiškin.

Ovo veliko natjecanje izraslo je iz Sveunijske olimpijade studenata kemije, na kojoj su nekad sudjelovali učenici iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta. S vremenom se popis zemalja širio; počeli su dolaziti Izraelci, Mongolci, Nigerijci… Ove godine prvi put pojavili su se natjecatelji iz Austrije, Iraka, Irana, Kine, Slovačke, Sirije i Češke, a sljedeći susret zakazan je iduće godine u Mađarskoj.

Testiranje u tri kruga

Da bi se osvojila medalja na tako prestižnom natjecanju, treba proći testiranje u tri kruga. Teme su različite, s pitanjima iz anorganske, organske, analitičke i fizikalne kemije te žive znanosti, a kandidati moraju odgovarati na pitanja iz svih područja. U eksperimentalnoj rundi, koja traje pet sati, sudionici moraju pokazati vještine u kemijskom laboratoriju: sposobnost izvođenja kemijske analize i provedbu sinteze.

Mentor Viktor Škorjanc i ekipa mladih kemičara: Mislav, Stjepan, Barbara, Ivor i Luka

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Iako mladi, hrvatski kemičari nisu bez iskustva kad su u pitanju natjecanja iz kemije. Barbara je već osvajala medalje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), kao i na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EUSO), na kojoj je bila u timu s Mislavom. Ivor se prethodno natjecao na Olimpijadi metropola, dok je Stjepanu i Luki ovo bilo prvo sudjelovanje na nekoj olimpijadi znanja.

Učenike je u sklopu aktivnosti Hrvatskog kemijskog društva na natjecanje vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mentor hrvatske reprezentacije i sam je prije tri godine osvojio broncu na Međunarodnoj olimpijadi u Tbilisiju. O ovom se Riječaninu svojedobno pisalo kad je zbog previše znanja skoro ostao bez boda na državnoj maturi.

U očekivanju rezultata...

U očekivanju rezultata...

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Viktor Škorjanc

'Trebalo je napisati jednadžbu reakcije koja je zaslužna za pH otopine natrijevog formijata i mravlje kiseline, koja je zapravo pufer. Povjerenstvo je zahtijevalo da se napiše reakcija disocijacije mravlje kiseline, koju sam ja i napisao, ali naznačivši natrijeve ione koji ne sudjeluju u reakciji kako bih diferencirao pufere i obične mravlje kiseline', objašnjavao je tada Škorjanc.

Cambridge je uvijek opcija

Kao maturant Škorjanc je razmišljao o odlasku na studij u Bolognu, ali se na kraju odlučio za zagrebački PMF jer su na njemu, uvjerili su ga drugi, puno bolji profesori. U Zagrebu će, na istom fakultetu, studirati i Ivor, dok Barbara još uvijek važe opcije. Ugledni Cambridge jedna je od njih.

'Idem u treći razred i ne bih se zaletavala. Nije popularno reći da bih voljela studirati vani jer ispada da bi svi mladi htjeli pobjeći iz zemlje. Ali ja bih se doista voljela okušati na nekom dobrom fakultetu i probati kako to izgleda', važe Barbara.

  • +3

Mladi kemičari

Izvor: Promo fotografije / Autor: Facebook

Probiti se do olimpijade nije nimalo lak put. Da biste predstavljali svoju zemlju na međunarodnom natjecanju najboljih mladih kemičara, morate proći izlučni ispit na kojem radi tim znanstvenika i studenata s iskustvom na međunarodnim kemijskim olimpijadama. Test se protezao na više od 30 stranica, a zadaci su puno teži od onih na državnom natjecanju iz kemije. Za rješavanje tako složenog testa 11 kandidata imalo je samo pet sati. Uz to, bio je pisan na engleskom, baš kao na samoj olimpijadi.

Poker asova za olimpijadu u Francuskoj

Mladi kemičari ne spavaju na lovorikama, već ovaj petak ponovno su se okupili na PMF-u u Zagrebu, na kojem ih je čekalo novo testiranje znanja za Međunarodnu kemijsku olimpijadu koja će se ovog ljeta održati u Francuskoj.

Prošle godine hrvatski predstavnici osvojili su četiri medalje: lija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Janko Čivić iz III. gimnazije Osijek osvojili su srebra, a Matko Petrović iz XV. Gimnazije Zagreb i Borna Šimić iz brodske Gimnazije Matije Mesića bronce. Nakon teških izlučnih ispita odlazak na ovogodišnju kemijsku olimpijadu izborila je već dokazana četvorka: Mislav, Luka, Ivor i Barbara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!