ZNANSTVENICI TVRDE

Tamiflu je beskoristan, Roche mora vratiti novac!

19.11.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Vodeći britanski medicinski časopis zatražio je prošlog tjedna od kompanije Roche da konačno predstavi svoje podatke o djelovanju lijeka protiv komplikacija gripe Tamiflua, upozorivši da bi se na temelju dostupnih studija moglo zaključiti da je beskoristan

Tamiflu, uz lijek Relenza kompanije GlaxoSmithKline, nabavljaju vlade mnogih zemalja širom svijeta, a obilato se koristio tijekom epidemije svinjske gripe 2009. No British Medical Journal (BMJ) pozvao je europske vlade da tuže i bojkotiraju Roche.

'Predlažem da bojkotiramo Rocheove proizvode sve dok ne objavi podatke o Tamifluu koji nedostaju', napisao je Peter Gotzsche, čelnik Nordijskog Cochrane centra u Kopenhagenu, pozivajući vlasti da od kompanije traži da im vrati novac koji je u lijek uložila.

Svjetska zdravstvena organizacija prošle je godine Tamiflu uvrstila na popis neophodnih lijekova, što je snažna preporuka svim vladama da ga nabave. Glasnogovornik WHO-a Gregory Hartl kaže da organizacija ima dovoljno dokaza da lijek usporava ili zaustavlja razvoj teških posljedica gripe poput upale pluća.

BMJ je još 2009. tražio od Rochea da objavi sve potrebne informacije o lijeku. U međuvremenu je Velika Britanija od Nordijskog Cochrane centra zatražila da procijeni učinkovitost više lijekova protiv gripe. Opsežne pregledne studije pokazale su da ne postoje dokazi da Tamiflu stvarno smanjuje komplikacije gripe.

Roche je u međuvremenu odgovorio da je Gotzscheu i njegovim kolegama već predao oko 3.200 stranica analiza, ističući da u farmaceutskoj praksi nije uobičajeno otkrivati podatke na razini patenta zbog povjerljivosti informacija.