NEBESKI FENOMEN

Tajnovita plava spirala obasjala je polarno nebo, znanstvenici imaju objašnjenje

18.04.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Viralna snimka neobičnog plavog vrtloga na polarnom nebu proširila se internetom nakon što ju je snimila kamera Geofizičkog instituta Sveučilišta Aljaske

Obožavatelje polarnih svjetala na Aljasci ove subote dočekalo je prilično iznenađenje. Usred polarne svjetlosti na nekoliko se minuta ukazala svijetloplava spirala slična galaksiji. Uzročnik spirale, doduše, nisu ni vanzemaljci ni čudne kozmičke sile: riječ je o višku goriva ispuštenog iz SpaceX-ove rakete.

Rakete ponekad imaju gorivo koje moraju odbaciti, rekao je astrofizičar Don Hampton, izvanredni profesor u Geofizičkom institutu Fairbanks Sveučilišta Aljaske.

'Kad takvo nešto rade na velikim visinama, gorivo se pretvara u led', rekao je. 'Ako ga pogodi Sunčevo svjetlo, a vi ste u mraku i na tlu, možete ga vidjeti kao neku vrstu velikog oblaka koji se ponekad kovitla u spiralnom obliku', dodaje.

Vrtlog je na nebu snimljen pomoću kamere Geofizičkog instituta koja služi za snimanje vremenskog odmaka polarnog neba. 'Cijela je stvar stvorila malu internetsku oluju', komentirao je Hampton. Fotografije ovog događaja su na društvenim mrežama objavili i fotografi koji su samo došli gledati sjeverno nebo.

Raketa je poletjela iz baze svemirskih snaga Vandenbergu u Kaliforniji u petak navečer noseći oko 25 satelita. Radilo se o polarnom lansiranju, što ga je učinilo vidljivim iznad velikog dijela Aljaske.

Podsjetimo, ovo nije izoliran prizor. Drugu su spiralu znanstvenici snimili u siječnju iznad havajskog Velikog otoka. Kamera na vrhu Mauna Kea smještena ispred Nacionalnog astronomskog opservatorija japanskog teleskopa Subaru snimila je spiralu dok se kovitlala noćnim nebom. Istraživači su tu pojavu objasnili lansiranjem vojnog GPS satelita koji je prema nebu poletio na raketi SpaceX-a lansiranoj iz Floride, zaključuje Guardian.