NASA SE POHVALILA

Pogledajte kako NASA-in helikopter leti nad površinom Marsa

17.04.2023 u 14:49

Bionic
Reading

NASA je izbacila impresivni video leta marsovskog helikoptera Ingenuity

Američka svemirska agencija NASA nedavno je proslavila pedeseti let helikoptera Ingenuity, bespilotne letjelice koju je zajedno s roverom Perseverance poslala na Mars. Mala letjelica je u posljednjem letu preletjela udaljenost od 305 metara na visini od 18 metara, piše Mashable.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Agencija je pored izvješća o jubilarnom letu objavila i snimku Ingenuityjevog 47. leta kojeg možete pogledati na YouTubeu. Let je snimio rover Perseverance koji je tijekom leta bio udaljen 122 metra od letjelice.

Premda se ne radi o najspektakularnijoj snimci ikad, let Ingenuityja nad površinom Marsa nešto je što smo prije deset godina mogli samo sanjati. Eksperimentalni robot je do danas nadmašio sva inžinjerska očekivanja. NASA je njime htjela dokazati da se Marsom može letjeti, a do danas je obavila 50 letova, što je puno više nego što se u startu planiralo.

Uspješni helikopter s elisama sveukupnog promjera 1.2 metra dokazao je da NASA može graditi zračne 'izviđače' za buduća istraživanja udaljenih planeta. 'Svaki put kad Ingenuity poleti, on pokriva nov teren i pruža perspektivu kakvu nije mogla pružiti niti jedna dosadašnja misija' kažu iz NASA-e.