TEHNO RETROSPEKTIVA

Svijet smartfona se promijenio, evo što nam je donijela 2019.

01.01.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Najveći tehnološki napredak u polju mobilnih uređaja dogodio se na području dizajna ekrana i performansi kamera

Evolucija mobilnih uređaja, barem ako gledamo prošlih nekoliko godina, više podsjeća na iteracije sličnih rješenja nego na konkretne tehnološke inovacije - malo veće ekrane, malo otpornije staklo, malo veća otpornost na vodu i malo bolje kamere.

Godina 2019. nije se pokazala pretjerano drukčijom, makar je donijela nekoliko noviteta iz tvornica Samsunga, Applea i OnePlusa koji su demonstrirali kojim putem bi se budući uređaji mogli kretati.

Ti trendovi uključuju ultraširokokutne objektive koji se mogu skrivati u samom kućištu sve do trenutka korištenja kamere.

Kamere s tri objektiva

Uvođenje sustava kamera s tri objektiva bilo je jedan od najvećih trendova u 2019. Apple, Samsung, LG, Huawei i OnePlus izbacili su nove smartfone koji koriste sustave s tri odvojena objektiva: standardni, telefoto i ultraširokokutni.

Da, znamo da ultraširokokutni objektivi nisu nastali u 2019., no valja naglasiti da su postali svojevrsni mainstream u svijetu mobilnih uređaja. Skoro svaki veliki proizvođač smartfona izbacio je novi telefon sa spomenutim objektivom u cilju privlačenja publike koja cijeni snimanje malo širih kadrova.

Preklopni ekrani

Nakon nekoliko godina provedenih u najavljivanju preklopnih uređaja u 2019. smo vidjeli prve primjere konkretnih uređaja iz Samsunga, Huaweija i Motorole. Premda svi spomenuti smartfoni imaju preklopni dizajn, njihova forma i veličine variraju.

Samsung Galaxy Fold tako se otvara u velik 7,3-inčni ekran koji se nalazi unutar uređaja, dok na vanjskom rubu ima manji ekran od 4,6 inča. Huaweijev preklopni Mate X, koji je kineski tehnološki div izdao nedugo nakon Samsungova Galaxy Folda, ima ekran koji se savija u drugom smjeru. Riječ je o prikazu od osam inča koji postaje 6-inčni nakon što ga se preklopi. Treći preklopni smartfon dolazi iz Motorole, a koja je pomamu za skupim i nerijetko nepraktičnim uređajima iskoristila za ponovno pojavljivanje svojeg superpopularnog Razra - on koristi ekran od 6,2 inča koji se preklapa kao stari dizajn školjke, samo što umjesto tipki ima ekran osjetljiv na dodir.

  • +10
Samsung Galaxy Fold - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ekrani bez okvira i bez ureza

Nakon što je Apple premijerno predstavio iPhone X tržište se okrenulo novom trendu - velikim ekranima od ruba do ruba, što jedino remeti urez na vrhu. Ovo rješenje mnoge je konkurente potaklo da pokušaju unaprijediti dizajn i eliminirati 'zubić', poguravši smartfone prema idealu ekrana u obliku cjelovitog komada stakla.

Samsung je urezu pokušao doskočiti ekranom s rupom za kameru u kutu, koji je nazvao Infinity-O. Druge kompanije, poput OnePlusa i Asusa, odlučile su se za uvođenje mehaničkih solucija koje kameru izvlače iz kućišta samo onda kada ju koristimo.

  • +7
OnePlus 7 Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ekrani s višom frekvencijom rada

OnePlus 7 Pro i Google Pixel 4 podržavaju brzinu osvježenja ekrana do 90 Hz, podsjećamo, višu od one koju koristi većina današnjih ekrana za smartfone. Rezultat je veći osjećaj glatkog rada i načelno kvalitetniji prikaz. Naravno, oni nisu prvi smartfoni koji koriste tu tehnologiju - prošlogodišnji Razer Phone 2 imao je ekran s frekvencijom od 120 Hz.

Niže cijene uređaja

iPhone 11 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Premda najskuplji uređaji i dalje koštaju više od 10.000 kuna, sve češće nailazimo na varijante koje za nešto nižu cijenu nude praktički isti uređaj. Sve je počelo s iPhoneom XR, koji je izašao prošle godine, a nastavilo se uređajima poput Samsung Galaxyja S10e, 150 eura jeftinijeg od svojeg skupljeg brata.

Google je, primijetivši uspjeh Samsungove i Appleove taktike, odlučio napraviti istu stvar izdavši 'budžetnu' verziju Pixela pod imenom Pixel 3a, a koja košta 50 posto manje od prošlogodišnjeg Pixela 3.