orqa

Naočale za dronove iz Osijeka prodaju u 50 zemalja i kažu: Voljeli bismo zaposliti sve što se da zaposliti

30.12.2019 u 07:44

Bionic
Reading

Priča o uspješnim startupovima i IT tvrtkama iz Osijeka sve se više širi. Lani su na izvozu softvera - zaradili 230 milijuna kuna, a ove godine očekuju još bolje rezultate

Među njima je i tvrtka Orqa čiji su djelatnici proizveli naočale za dronove, kažu najbolje u svijetu, a u razvoj njihovih tehnologija - uključili su se i ulagači iz inozemstva. Njih trojica pokrenula su tvrtku za pružanje inženjerskih usluga, a onda su odlučili stvarati svoje proizvode. Samo tri godine poslije imaju 30 zaposlenih i njihove su naočale za dronove najbolje na svijetu, donosi HRT.

'Tehnologija koju razvijamo ide u smjeru tog doživljaja prisutnosti na nekom udaljenom mjestu u fizičkom smislu. Kao što imate VR naočale koje korisnika smještaju u virtualni svijet, naša tehnologija omogućuje korisniku da ima iskustvo bivanja na mjestu gdje nije fizički prisutan', kaže suosnivač i direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević. Na godinu ih prodaju oko 700 u 50 zemalja, no taj će broj zasigurno biti i veći jer se za njih zanima obrambena industrija i javna sigurnost.

S takvim idejama i znanjem mogli su otići bilo kamo, no odlučili su ostati u Osijeku u kojem, ističu, imaju iznimno dobru potporu lokalne zajednice. Grad je uložio značajna sredstva iz EU fondova u izgradnju BIOS-a, poduzetničkog inkubatora, a u Osijeku postoji i jako dobar fakultet iz kojega izlaze jako dobri kadrovi.

Pred ovim je poduzetnicima sjajna budućnost, mnogo planova a želja im je kaže Srđan 'da toliko narastu da moraju zaposliti strance'. Ovdje bi, dodaje, zaposlili sve što se da zaposliti.