HUM TO SEARCH

Sviđa vam se pjesma, ali ne znate ništa o njoj? Otpjevušite je i Google će je pronaći

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 16.10.2020 13:48
  • Objavljeno 16.10.2020 u 13:48
tportal

Izvor: YouTube / Autor: Miroslav Wranka

Nova je značajka dostupna u izdanjima aplikacije Google za operativne sustave Android i iOS, kao i u sklopu digitalnog osobnog pomoćnika Assistant

Vjerojatno ste se bar jednom našli u situaciji kad vam je u glavi zapela neka pjesma, ali se nikako niste mogli sjetiti naziva, izvođača ili neke druge uz nju vezane pojedinosti.

Google je objavio dodatak svojoj tražilici koji bi vam mogao pomoći u potrazi. Trebat ćete otpjevušiti ili odzviždati melodiju koja vam ne da mira, a tražilica će ju pokušati pronaći koristeći strojno učenje.

Nova je značajka dostupna u izdanjima aplikacije Google za operativne sustave Android i iOS, kao i u sklopu digitalnog osobnog pomoćnika Assistant, piše Verge.

Hum to Search- Now in the Google app

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Dovoljno je Googleu postaviti pitanje What's the song ili kucnuti novo dugme search a song i otpjevušiti. Google će prikazati rezultate pretrage poslagane po stupnju relevantnosti, nakon čega ćete moći ih kucnuti kako bi ih poslušali.

Kako to funkcionira? Googleovi algoritmi koriste modele strojnog učenja kako bi zvučni zapis prebacili u sekvencu temeljenu na brojkama koja predstavlja melodiju, što potom uspoređuju s postojećim sekvencama.

Kako bi stroj naučili raspoznavati melodije koristili su niz raznovrsnih izvora, uključujući ljude koji pjevaju, zvižde ili na drugi način izvode melodiju, kao i studijske zapise bez instrumenata. Stoga bi pjevušenje trebalo dati rezultate bez obzira jeste li bez sluha ili možete pjevati operu.

Nova značajka zasad je dostupna na engleskom za iOS i više od 20 jezika za Android. U planu je dodavanje podrške za druge jezike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!