NOVA OSJETILA

Svi se rješavaju dlaka, no one bi na robotima bile itekako korisne

04.12.2016 u 07:37

Bionic
Reading

Pored toga što štiti, ljudska koža je puna fenomenalnih senzora. Kroz nju se može osjetiti povjetarac, promjena temperature, vlažnost, tekstura i još mnogo, mnogo toga. Istraživači koji rade u svijetu robotike sada to žele osigurati u umjetnom izdanju. Jedan od koraka u toj priči je umjetna dlaka, tj. sustav koji imitira fine dlake koje se nalaze na 95 posto naših tijela

Ove umjetne dlake mogle bi poslužiti ne tek za robote, već i za protetiku koja bi zamijenila dijelove tijela teško ozlijeđenima uz povrat osjeta. Tehnološki institut Harbin u Kini radi upravo na tome. Stručnjak za materijale He Xiaodong i kolege su napravili sustav koji imitira upravo fine dlake, koje služe za prijenos informacija u živce u koži.

Umjesto klasičnih dlaka, istraživači su iskoristili žice tanke svega 30 mikrometara. Redovi tih žica su smješteni u silikonsku gumu, sličnu koži. Jasno, ove žice ne osjete pritisak ili kretnje poput ljudskih, već reagiraju na izmjene u magnetnom polju kada je jedna ili više dlaka pomaknuta van svoje izvorne pozicije. Kroz žice prolazi mali naboj koji stvara magnetno polje, koje se pak mijenja u slučaju da se jedna (ili više) dlaka pomakne.


Zvuči dosta 'primitivno', no stvar je rezultirala fenomenalnim osjetom. Sustav može izdržati 50 njutna, ali može detektirati i muhu, baš kao i povjetarac. Istraživači navode kako sve funkcionira zahvaljujući odabiru žice. Dok su ranija istraživanja koristila karbonske nano-cijevi koje bi 'glumile mačje brkove', žice iz ovog novije istraživanja su napravljene od vodljive kobaltne legure. Istovremeno su i snažne i savitljive, do te mjere da ih se može vezati i u čvorove bez pucanja.

Istraživači smatraju kako su dovoljno trajne i ekonomski izvedive i za primjenu u stvarnim uvjetima.