NIJE FORA

Svemirski taksi nećemo vidjeti prije 2018.

16.10.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Boeingov CS-100 Starliner neće prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske postaje prije prosinca 2018. godine. SpaceX Elona Muska možda bi i mogao poslati svoju letjelicu iduće godine, ali vjerojatno neće žuriti

Boeing je trebao pomoći u planu okončavanja ovisnosti američke agencije NASA o ruskim raketama Sojuz do iduće godine, ali su u svibnju ove godine objavili kako njihov svemirski taksi neće biti spreman prije sredine 2018. Sad je taj rok pomaknut na kraj iste godine zbog problema u proizvodnji.

Boeing je navodno morao odbaciti jedan od ključnih strukturalnih dijelova Starlinera zbog dizajnerske greške, a muku muče i s izradom najsloženijih komponente svemirske letjelice. Rade na rješavanju problema, ali to traje dulje no što su očekivali.

Zbog toga je testni Starlinerov let bez ljudske posade, prvotno zakazan za prosinac 2017., pomaknut na lipanj 2018. Prvi let s ljudskom posadom u svemir se trebao uputiti u veljai 2018., ali ćemo na to morati pričekati do kolovoza te godine.


U NASA-i nisu iznenađeni jer su primijetili probleme s razvojem i Starlinerove i kapsule Dragon 2 koju koristi SpaceX Elona Muska. Ne očekuju kako će Boeing i SpaceX moći prevesti astronaute prije 2018.

NASA je od te dvije tvrtke naručila svemirske taksije još 2012. Prvi letovi bili su planirani za 2015., što se pokazalo nerealnim.

Muskova tvrtka bi, uspije li se držati predviđenog rasporeda, mogla odaslati astronaute do Međunarodne svemirske postaje već 2017. Ipak, za očekivati je kako će nakon eksplozije rakete Falcon 9 na uzletištu biti oprezniji.

Više:Engadget