HAKERI NAŠLI NOVU ŽRTVU

Sve više malwarea na Androidu

21.11.2011 u 10:05

Bionic
Reading

Količina zloćudnog softvera koji pogađa Googleov popularni operativni sustav upeterostručila se od srpnja

Prema izvješću tvrtke Juniper Networks, čije zaključke prenosi ComputerWorld, Androidom su se intenzivno počeli baviti hakeri koji su dosad zajednički pisali zloćudni softver za osobna računala, kao i početnici, koji tek uspiju sakriti ponešto takvog softvera u aplikaciju.

Broj uzoraka sa zloćudnim softverom porastao je tijekom zadnjih četiri-pet mjeseci za 472 posto, najviše tijekom rujna i listopada.

Najveća prijetnja i dalje su aplikacije za Android koje su napisali kriminalci, često piratizirane inačice legalnog sofvera, koje podmetnu na Googleovu službenu online tržnicu Android Market ili neki od desetina alternativnih siteova za download, popularnih u Aziji, naročito u Kini.

To se događa zbog toga što Google ne nadzire aplikacije koje je moguće instalirati na uređaje pogonjene Androidom niti razdvaja žito od kukolja. Za razliku od, recimo, Applea, koji ima tehnologiju zaštite za iOS aplikacije i koristi je.

Barem tri vala zloćudnog softvera zapljusnula su Android Market tijekom ove godine - u ožujku, lipnju i srpnju. Google ih uklanja tek kad nakon što dosegnu određeni, javnosti nepoznat broj downloada.

Daleko više zloćudnih aplikacija pojavilo se u kineskim trgovinama aplikacijama koje u ponudi imaju softver za Androide.

U Juniperu pretpostavljaju da su hakeri koji sad pišu zloćudni softver nekad bili specijalizirani za napade na Symbian i Windows Mobile. Kako je tržišni udio tih operativnih sustava značajno pao - Symbian drži 3,5 posto a Windows Mobile samo 0,07 posto tržišta - kriminalci su se prebacili na novu zvijezdu u usponu.

To je ekipa koja zna što radi i koja je zanat već temeljito ispekla. Imajući to u vidu, zajedno s Googleovom pasivnošću vezanom uz Android Market i općenito aplikacije za Android u ponudi, korisnici trebaju biti na oprezu i zaštititi svoje uređaje kao što su to dosad radili s osobnim računalima.

Nije da su posve bez zaštite - dostupan je niz programa za borbu protiv zloćudnog softvera, namijenjenih pametnim telefonima i tabletima na Androidu. Za razliku od njih, korisnici iOS-a u potpunosti su ovisni o Appleu.