DIGITALNO KOLEKCIONARSTVO

Sve unosnije tržište: SoftBank investira u fantasy football - 680 milijuna dolazi u francuski Sorare

21.09.2021 u 21:51

Bionic
Reading

Multinacionalni konglomerat SoftBank odlučio je zaraditi na fantasy footballu i sve većoj popularnosti digitalnog kolekcionarstva investirajući 680 milijuna dolara u francuski startup Sorare

Međunarodni konzorcij SoftBank obratio je pažnju na sve unosnije tržište NFT-a i sve veći interes za kolekcionarstvo vezan uz virtualne sportove, pa je u francuski startup Sorare odlučio investirati čak 680 milijuna dolara. Sorare je osnovan prije tri godine, a vrijednost mu je nakon nedavne runde europskog financiranja porasla na oko 4,3 milijarde dolara.

Pariška kompanija najpoznatija je po igri koja fanovima omogućava stvaranje izmišljenog tima sačinjenog od pravih nogometaša te sakupljanje bodova ovisno o njihovim performansama na terenu. Igrači ovih naslova mogu zaraditi i digitalne nogometne kartice, poznate kao non-fungible tokens ili NFT i osigurane putem blockchaina, te se one mogu razmjenjivati kao jedinstveni predmeti.

'Čarolija cijele priče je u mješavini NFT-a i fantasy footballa', rekao je Nicolas Julia, direktor i osnivač Sorarea.

Najnoviju investiciju predvodi SoftBank putem svog Vision Funda 2 i Latin America Funda. Ostali investitori dolaze iz kompanija poput Atomica i Bessmera, a investirale su i nogometne zvijezde poput Gerarda Piquéa i Rija Ferdinanda. Dosadašnji investitori, podsjećamo, uključuju Accel i Benchmark.

Ovi investitori uvjereni su da će više fanova vrlo rado kupovati Sorareove NFT kartice - kompanijin jedini izvor prihoda - kao što su to radili sa sportskim karticama populariziranima sredinom pretprošlog stoljeća. Sorareova najnovija runda financiranja - sedam mjeseci prije nego što je sakupio 250 milijuna dolara - slijedi ovoljetni porast interesa za NFT-om.

Pratitelj tržišta DappRadar procijenio je prodaju NFT-a u kolovozu ove godine na 5,3 milijarde dolara, usporedno s 2,5 milijardi u prvih šest mjeseci 2021., sve u jeku povećanog interesa za investiranje u digitalne vrijednosti i igre poput CryptoPunksa, Bored Ape Yacht Cluba, Axie Infinityja i Loota.