PRVA DRŽAVA S DIGITALNIM NOVČANIKOM

Salvador iskeširao čak 21 milijun dolara za bitcoin, nakon objave porasla cijena popularne kriptovalute

07.09.2021 u 10:36

Bionic
Reading

Salvador je kupio bitcoine u vrijednosti od približno 20,9 milijuna dolara, dan prije nego što je službeno prihvatio najpopularniju svjetsku kriptovalutu kao zakonito sredstvo plaćanja

U nizu tvitova objavljenih u ponedjeljak, predsjednik Nayib Bukele otkrio je da je zemlja kupila ukupno 400 bitcoina, što je prvi korak u većem nastojanju za dodavanjem digitalne valute u državnu bilancu.

Tvitovi su objavljeni u razmaku od nekoliko sati. Na temelju cijene bitcoina u vrijeme tvitova, iznos kupljenog digitalnog novčića iznosio je približno 20,9 milijuna dolara.

'Naši će brokeri kupovati puno više s približavanjem roka', napisao je.

Cijena bitcoina porasla je nakon tvitova na 52.681,85 dolara.

Objave su došle nekoliko sati prije nego što je zakon o bitcoinima u Salvadoru, koji je donesen u lipnju, stupio na snagu u utorak. Salvador je prva zemlja koja je prihvatila bitcoin kao legalnu valutu. Zagovornici i kritičari diljem svijeta sa zanimanjem će promatrati kako će se odigrati ovaj eksperiment bez presedana.

Bukeleova najava označava veliku prekretnicu za bitcoin. Salvador je sada prva zemlja koja je bitcoin službeno stavila u svoju bilancu i držala u svojim rezervama.

No politika je izazvala kritike u cijeloj zemlji. Gotovo 70 posto Salvadoraca koje je ispitalo Sveučilište Srednje Amerike nije se složilo s odlukom uprave da usvoji bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Mnogi također nisu bili sigurni kako koristiti digitalnu valutu.

  • +2
Prosvjed protiv kriptovaluta u Salvadoru Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Sura

Pristaše poteza Salvadora kažu da to signalizira sve veće prihvaćanje bitcoina i da bi ga mogle slijediti i druge zemlje. Bukeleova vlada nada se da će potaknuti financijsko uključivanje u zemlji u kojoj oko 70 posti građana nema pristup tradicionalnim financijskim uslugama.

Doznake ili novac koji migranti šalju kući također su važni za gospodarstvo, čineći više od 24 posto bruto domaćeg proizvoda Salvadora, prema Svjetskoj banci.

Zakon dopušta da se cijene prikazuju u bitcoinu, porezni doprinosi plaćaju digitalnom valutom, a razmjene u bitcoinu neće biti podložne porezu na kapitalnu dobit.

Salvador je pokrenuo aplikaciju za novčanik pod nazivom Chivo, za koju se građani mogu prijaviti s nacionalnim osobnim dokumentom kako bi mogli obavljati transakcije putem bitcoina. Korisnici će dobiti bitcoin u vrijednosti 30 USD kada se prijave u pokušaju da ubrzaju usvajanje.

Ono što najviše plaši korisnike bitcoina, kako sadašnje, tako i buduće, leži u činjenici njegove iznimne volatilnosti. Velike oscilacije bitcoina, čak i na dnevnoj razini, sigurno će još neko vrijeme odvraćati većinu građana od ulaska u kriptosvijet.