DIGITALNO RATOVANJE

Sve je više hakerskih napada na Rusiju, o 'cyber agresiji' oglasio se i Putin

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.05.2022 13:09
  • Objavljeno 23.05.2022 u 12:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Vladmir Putin je rekao da se država susrela s izazovima nakon što su zapadni dobavljači 'zajednički prekinuli tehničku podršku za računalnu opremu u Rusiji' kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedavnom je sazivu Državnog sigurnosnog savjeta spomenuo da se broj kibernetičkih napada na Rusiju višestruko povećao, izvještava Reuters.

Putin je u petak rekao da se država susrela sa izazovima nakon što su zapadni dobavljači 'zajednički prekinuli tehničku podršku za računalnu opremu u Rusiji' kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Posljedica je, piše Mashable, sve veći broj izvješća o procurenim informacijama iz svega od druge najveće banke u zemlji do stranica za elektroničku trgovinu i usluga za dostavu hrane.

Rusija već neko vrijeme, kako bi sve ovo spriječila, nastoji poboljšati svoju internetsku infrastrukturu. Prošlog se ljeta tijekom internog testiranja nakratko i odspojila od globalnog interneta, kažu iz Reutersa.

Država, s druge strane, tvrdi da je spremna za više napada unatoč što je već pretrpila nekoliko napada. Državna novinska agencija TASS objavila je da Putin zapadne sankcije naziva 'propalima'.

'Već danas možemo reći da je cyber agresija, kao i sankcije za Rusiju, propala' rekao je Putin.

Objava dolazi u jeku sve češćeg remećenja ruskih digitalnih ciljeva poput usluga za online plaćanje, državnih organizacija, zrakoplovnih kompanija i kompanija za dostavu hrane. Prema Wiredu, Ukrajina ima IT vojsku koja napada ruske ciljeve svaki dan oko 17 sati.