DEKAN BRANI PROFESORA

'Štulhofer je ugledan, častan i politički neovisan!'

13.02.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Nakon što je u ponedjeljak prof. Aleksandru Štulhoferu podršku dala skupina njegovih suradnika i kolega, danas je to učinio i dekan Folozofskog fakulteta prof. Damir Boras

Podsjetimo, američka komunikologinja Judith Reisman i britanski filmaš Thim Tate za svoje nedavne kampanje po Hrvatskoj u kojoj su, među ostalim, kritizirali kurikulum našeg spolnog odgoja, brojnim su insinuacijama nastojali diskreditirati znanstveni kredibilitet prof. Štulhofera koji je radio na stvaranju programa.

Pismo dekana Borasa prenosimo vam u cijelosti.

Potaknut napisima po hrvatskim medijima i internetskim portalima, kojima se već neko vrijeme želi diskreditirati i negativno etiketirati znanstveni rad i profesionalni dignitet našega kolege prof. dr. Aleksandra Štulhofera, i kao dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kao znanstvenik i kao kolega i prijatelj iskazujem svoje duboko ljudsko i profesionalno neslaganje s takvim medijskim napadima na njega u kojima su se prestali upotrebljavati znanstveni argumenti u poznatom predmetu spora nego se počelo koristiti pukim argumentima "ad hominem".

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu relevantna je akademska institucija Republike Hrvatske, jedna od temeljnih institucija znanosti, obrazovanja i kulture u kojoj radi cijeli niz uglednih i značajnih imena hrvatske znanosti, obrazovanja i kulture. Filozofski je fakultet također institucija koja posebno drži do akademskog digniteta svojih zaposlenika, profesora, asistenata i studenata. Rasprave na našem Fakultetu pokazuju da je moguće argumentirano sučeljavanje stavova, znanstvenih uvjerenja pa i svjetonazora, čak i žestoko, a da se ne izađe iz okvira akademske i dignitetne rasprave.

Prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer naš je ugledni profesor s međunarodnom znanstvenom reputacijom, koji u svojoj struci radi savjesno, pošteno i samostalno i izvan bilo kakvih političkih ili drugih okvira, što služi na čast i njemu osobno i našem Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je zaposlen.

Stoga svaku etiketu koja se putem medija odašilje protiv našeg kolege Aleksandra Štulhofera na način da se pokušava omalovažiti ili diskreditirati njegov znanstveni rad i istraživački doprinos znanosti smatramo neprofesionalnim, neetičnim i nepotrebnim činom.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Pof. dr. sc. Damir Boras