higijena je pola zdravlja

Strahujete od virusa na mobitelu? Evo što trebate izbjegavati po svaku cijenu

16.03.2020 u 06:29

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje ljudima da što češće peru ruke i dezinficiraju predmete i površine koje često dodiruju. To znači da i mobitele treba održavati čistima. Lakše reći nego učiniti jer mnogi standardni proizvodi za čišćenje mogu potencijalno oštetiti vaš mobilni uređaj

Internet jeposljednjih danaprepun savjeta kako očistiti mobitel, tablet laptop ili računalo, no nisu sve metode jednako pouzdane. Business Insider predlaže ove metode čišćenja bez straha da ćete oštetiti zaslon ili unutarnje komponente uređaja:

Kao prvo, izbjegavajte upotrebu aerosolnih sprejeva i izbjeljivača, a sredstvo za čišćenje ne prskajte izravno na pametni telefon. Umjesto toga, koristite maramice za dezinficiranje ili glatkom krpicom namočenom u kombinaciju izopropilnog alkohola i destilirane vode.

Korištenje sredstava za čišćenje na zaslonima pametnih telefona uglavnom se ne preporučuje jer mogu skinuti zaštitni sloj koji sprečava razmazivanje otisaka prstiju razmazuju po površini, a vlagu skuplja u kapljice.

Apple je ovih dana ažurirao svoju stranicu za podršku i kupcima svojih proizvoda sugerirao da njihove proizvode mogu očistiti maramicama sa 70-postotnim izopropilnim alkoholom i dezinfekcijskim maramicama. Samsungova stranica za podršku upozorava pak na upotrebu proizvoda za čišćenje pa umjesto toga predlaže korištenje meke, vlažne krpe.

Upotrebu mekih, lagano navlaženih tkanina od mikrovlakana tkanina preporučuju ama baš svi. I Apple i Samsung kažu da je brisanje krpom, poželjno onom koja je mekana i bez dlaka, siguran način čišćenja. Krpu možete navlažiti toplom vodom i sapunom kako biste skinuli veće i tvrdokornije naslage nečistoća.

U svakom slučaju valja izbjegavati dezinfekcijske sprejeve i sredstva za čišćenje opće namjene. I što god radili, ne uranjajte uređaje u nikakve tekućine i dobro ih osušite kako se u otvorima na bi nakupila vlaga, posebno u otvorima za punjenje uređaja.

Tko je u prilici, bakterije na telefonu može ubiti ultraljubičastim zrakama iz pročišćivača zraka s UV lampom. UV svjetlo navodno ubija 99,99% mikroba i tjera bakterije. No, koliko je poznato, efikasnost takvih uređaja nije testirana na ovaj soj koronavirusa pa ne možete znati.

Sredstva za čišćenje možete pak koristiti za čišćenje zaštitnih futrola, ovisno o materijalu. Dapače, to činite što češće jer su futrole skladište bakterija. Pritom nikada ne zanemarujte osobnu higijenu i što češće perite i dezinficirajte svoje ruke.

Čišćenjem telefona pozabavili su se i znanstvenici koji pokušavaju pronaći način da zaustave širenje koronavirusa. Neki od njih tvrde da ne trebate pretjerivati s čišćenjem vaših uređaja osim ako nisu bili u kontaktu s kapljicama sline ili pljuvačke potencijalno zaražene osobe.

  • +26
Drakonska ograničenja zbog koronavirusa u Italiji Izvor: EPA / Autor: Alessandro Di Meo

'Ako svoj telefon ne dijelite naokolo, malo je vjerojatno da ga će netko kontaminirati', tvrdi dr. Sankar Swaminathan, šef Odjela za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Utahu. 'Trebaju vas brinuti površine koje dodiruju drugi ljudi.'

Kako očistiti računalo, tipkovnicu, daljinski upravljač ili miš

Ne morate toliko brinuti zbog onoga što se nalazi na vašem osobnom laptopu koji držite kod kuće jer će na njemu obitavati mikrobi koji se i inače nalaze na vašem tijelu. Međutim, ako dijelite računalo s drugima na poslu, svakako ga obrišite prije i nakon upotrebe. Različiti proizvođači računala imaju različita pravila o tome koja su sredstva za čišćenje dopuštena i to je dobro provjeriti na njihovim internetskim stranicama.

U svakom slučaju trebali biste obrisati kućište i tipkovnicu dezinficijensom na bazi alkohola i pustiti ih da se potpuno osuše. Lenovo recimo predlaže da tipkovnicu očistite mekom krpicom navlaženom alkoholnom otopinom, pazeći pritom da tekućinu ne ukapate u bilo koji otvor.

Neke internetske stranice sugeriraju da sami napravite mješavinu alkohola i vode, ali neki prešućuju da je pritom ključno postići pravu koncentraciju. Pogrešnom smjesom možete oštetiti telefon. Puno je sigurnije zaslone mobitela čistiti dezinfekcijske maramice koje sadrže 70% izopropilnog alkohola, piše Cnet.

Mrlje od masnih prstiju na zaslonu najbolje ćete očistiti krpicom od mikrofibre. Ako je zaslon potpuno prljav, krpicu navlažite destiliranom vodom. U svakom slučaju izbjegavajte tekućinom prskati po ekranu ekran. Ova metoda može se koristiti i na stražnjoj i bočnoj strani vašeg telefona.

Čišćenje vodootpornih telefona

Imate li pak telefon otporan na vodu, s ocjenama IP67 i više, možete ga isprati vodom. Iako ovi telefoni, poput iPhonea 7 i novijih li pak Galaxy S telefona, mogu izdržati uranjanje do 30 minuta ispod površine, puno je bolja ideja koristiti vlažnu ili mokru krpu kako biste očistili telefon. Zatim ga osušite suhom, mekom krpom. Pobrinite se da osušite i sve zvučnike i priključke.

Ako umočite telefon u vodu ili ga isperete ispod slavine, voda će prodrijeti u sve rupice, što znači da ga nećete moći napuniti dok se ne osuši. A to može potrajati. I imajte na umu da vodootporni telefoni nisu napravljeni da bi se kupali s njima nego da manje strahujete od posljedica ako vam padnu u vodu.

Oprez!

Stvari koje nikad ne biste trebali koristiti za čišćenje telefona

Sredstva za čišćenje prozora dobro dođu da staklene površine održavate kristalno čistima, no mogli bi uništiti zaštitni premaz protiv vode i ulju koji koriste neki noviji modeli telefona. Upotrebom grubih sredstava za čišćenje možete ubrzati guljenje tog sloja pa će telefon postati osjetljiviji na ogrebotine.

Kuhinjska sredstva za čišćenje držite što dalje od telefona. Izbjeljivači i sredstva od kojih sjaje pećnice dobre su za čišćenje okorjelih mrlja na štednjacima, ali mogu upropastiti zaštitni sloj na mobitelu.

Papirnati ručnici sjajno upijaju vladu s odrezaka i dobri su za skupljanje mrvica sa stola, ali sitnikomadiči papira mogu ogrebati površinu zaslona. Uostalom , znate kako to izgleda kad se porežete papirom.

Trljanje alkoholom brže troši zaštitni premaz na telefonu. Obavezno provjerite sadrži li sredstvo za čišćenje zaslona alkohol i u kojem omjeru. Apple strogo preporučuje da izbjegavajte alkohol prilikom čišćenja uređaja.

Proizvodi za uklanjanje šminke mogu sadržavati kemikalije koje mogu naštetiti zaslonu. Radije koristite meku krpu s malo vode.

Komprimirani zrak može oštetiti telefon, posebno njegov mikrofon pa bolje da ga usmjeravate prema izdržljivijim komponentama poput tipkovnica, za čije je čišćenje i namijenjen.

Sapuni za suđe i ruke znaju biti i jako nježni, ali jedini način na koji ih možete koristiti je da ih kombinirate s vodom. Većina proizvođača izričito preporučuje da vodu držite dalje od telefona, osim na blago navlaženoj krpici bez dlačica.

Ocat treba izbjegavati pod svaku cijenu jer će skinuti sloj s ekrana. Razrijeđeni ocat možete koristiti za čišćenje drugih dijelova telefona. Mješavina pola octa pola destilirane vode očistit će mrlje s bočnih strana i poleđine telefona. Samo pazite da tekućina ne uđe u uređaj.