POVRATAK NA MJESEC

Što to 'treniraju' roboti na padinama Etne?

06.07.2017 u 13:46

Bionic
Reading

Nije neka tajna kako se NASA i neke druge svemirske agencije pripremaju na veliki povratak civilizacije na Mjesec. Stvari će, očekivano, početi automatiziranim roverima i landerima namijenjenim dužim misijama. Na padinama aktivnog vulkana Etna znanstvenici Njemačke svemirske agencije testiraju upravo novu generaciju lunarnih robota

Za potrebe testova njemačkog svemirskog programa ROBEX (Robotic Exploration of Extreme Environments) podno aktivnog vulkana Etna stigli su stručnjaci iz Njemačke, Britanije, SAD-a i Italije. Njihov cilj je provjeriti koliko su funkcionalni novi lunarni robotski roveri, u okružju čija površina nemalo podsjeća na onu s kakvog stranog svemirskog tijela. 

Rezultatima iz novih testova trebala bi se poboljšati robotska oprema za istraživanje svemira, (za početak) na prvom mjestu Zemljinog prirodnog satelita. 

  • +2
Testiranje nove generacije lunarnih robota Izvor: Reuters / Autor: ANTONIO PARRINELLO

Vulkanolog Boris Behncke izjavio je kako se scenarijima koje znanstvenici izvode podno Etne simulira buduća misija slijetanja na Mjesec. Međutim, testni poligon je takav da se zapravo mogu simulirati i uvjeti na Marsu. 

'Program koristi mnogo robota koji su sletjeli i raspoređuju i instaliraju različite znanstvene instrumente i opremu na površini', dodao je.

Inicijalni testovi na području Etne poznatim kao Piano del Lago već su izvedeni. Riječ je dijelu terena poznatom po vrlo snažnim vjetrovima. Dok toga na Mjesecu nema (za razliku od Marsa), zapravo je riječ o zgodnom poligonu za testiranje izdržljivosti različitih komada opreme. Ako izdrži rad na ovom području, šanse su da će moći i na drugim tijelima, prenosi Reuters