SVEGA DEVET SEKUNDI

U zadnjim trenucima računalo otkazalo SpaceX-ovo lansiranje Intelsata 35e

03.07.2017 u 13:37

Bionic
Reading

SpaceX je umalo probio sve rekorde s tri misije lansiranja u svega devet dana. Međutim, odbrojavanje se zaustavilo svega devet sekundi prije polijetanja čime se misija morala odgoditi za jedan dan. Čini se kako će raketa biti spremna za još jedan pokušaj

Lansiranje je automatski otkazalo računalo, koje je autonomno upravljalo raketom u zadnjim trenucima prije polijetanja. Raketa je po svoj prilici potpuno očuvana i spremna za novu priliku kasnije ovaj ponedjeljak (po UTC vremenu). 

'Računalo je samostalno otkazalo polijetanje, a sada odrađujemo pregled sustava za navigaciju i odgovarajućih komponenti za podršku', izjavili su kratko u SpaceX-u, dodavši kako su i raketa i satelit kojeg nose potpuno ispravni. 

Intelsatov satelit od šest tona bi se nakon 32 minute trebao smjestiti u geostacionarnu orbitu, a ovaj put SpaceX neće moći spasiti prvi stupanj rakete Falcon 9. Razlog tomu je činjenica da ovaj satelit treba biti izbačen na mnogo većoj udaljenosti nego uobičajene misije SpaceX-a, što znači da prvi stupanj rakete neće imati dovoljno goriva za pokušaj povratka. 

'Repriza' lansiranja slijedi u 23:36 po UTC-u, tj. u 01:36 u utorak jutro. 

SpaceX je do sada uspješno sletio prvi stupanj 13 puta, a eksperimentalno slijetanje postalo je više pravilo nego iznimka. U nastavku je moguće vidjeti galerije s tri prethodne uspješne misije rakete Falcon 9 kroz lipanj ove godine: 

  • +2
SpaceX misija Iridium-2, 25. lipnja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SpaceX
SpaceX misija BulgariaSat-1, 23. lipnja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SpaceX
  • +2
SpaceX misija CRS-11, 3. lipnja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SpaceX