RAČUNALO NA DLANU

Što sve zaglupljuje pametne telefone?

11.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Pametni telefoni osvojili su svijet, no oni koji ih koriste već nekoliko godina primjećuju kako njihovi uređaji više nisu u top formi

Pametni telefoni toliko se spominju u javnosti da često zaboravljamo kako oni nisu samo mobilni telefoni, već računala u malom.

Dok neki korisnici mijenjaju svoje uređaje čim se na tržištu pojavi neki novi, bolji i brži model, drugi ih koriste godinama.

Međutim, s vremenom i pametni telefon postane 'glup'. Točnije, uspori se, sve češće javlja različite greške i prisilno zatvara aplikacije, a i životni vijek baterije se znatno smanjuje.

Ukoliko niste spremni izdvojiti nekoliko tisuća kuna za novi primjerak, možete udahnuti 'novi život' u svoj stari pametni telefon jednostavnim 'servisom'.

Sigurnosna kopija prije svega

Prije no što počnete raditi bilo što na svom pametnom telefonu, osigurajte svoje podatke stvaranjem sigurnosne kopije ili na računalu ili na memorijskoj kartici koju po potrebi možete u potpunosti ukloniti iz uređaja.

Najčešće se sigurnosna kopija odnosi na kontakte, kalendar, bilješke, aplikacije, postavke i privatne podatke poput fotografija ili glazbe.

Kada ste sigurni da ste napravili kopiju svega što ne želite izgubiti, možemo krenuti.

Krenuti od nule

Najjednostavniji način da se riješite 'smeća' koje se tijekom godina nakupilo u vašem pametnom telefonu jest vratiti ga na tvorničke postavke.

No, upozorenje! Povratak na tvorničke postavke briše sve što ste tijekom godina softverski izmijenili u samom uređaju, pa tako može izbrisati i neke podatke koji su vam bitni.

Ukoliko se odlučite na resetiranje uređaja i povratak na tvorničke postavke, budite sigurni da ste spasili sve što mislite da vam kasnije treba. Nakon ovog reseta više nema povratka.

Opcija povratka na tvorničke postavke najčešće se nalazi u 'Postavkama' pod opcijom 'Privatnost'.

Ukoliko niste spremni izgubiti baš sve što ste napravili na svom pametnom telefonu, preskočite povratak na tvorničke postavke i prihvatite se ručnog čišćenja.

Riješite se 'nepoželjnih kontakata'

Prije svega, otvorite imenik i pogledajte popis svojih kontakata. Imate li neke kontakte unesene nekoliko puta? Treba li vam kontakt osobe koju ste nazvali jednom i nikad više?

Brojne društvene aplikacije sinkroniziraju nekoliko vaših računa i kontakte s tih računa s imenikom na pametnom telefonu, zbog čega vaš imenik može izgledati nesuvislo.

Uzmite si vremena i pregledajte koje kontakte zaista trebate, koje imate nekoliko puta pod različitim imenima, a koga se možete 'riješiti'.

Ukoliko se ne usudite obrisati nijedan broj, napravite kopiju imenika na računalu, a u pametnom telefonu ostavite one brojeve koje zaista koristite.

Tako ćete se lakše snalaziti među stotinama brojeva i ujedno napraviti dovoljno prostora za nove kontakte.

Revizija aplikacija

Tijekom godina na pametnom se telefonu našao impresivan broj različitih aplikacija. Neke su u uporabi svakodnevno, druge ne koristite gotovo nikad.

Međutim, sve te aplikacije zauzimaju prostor za pohranu u vašem uređaju. Neke od njih moguće je prebaciti na memorijsku karticu i tako si osloboditi nešto prostora na samom uređaju. Druge to jednostavno ne dopuštaju.

Ako niste sigurni koje vam aplikacije ne trebaju, provjerite kada ste ih posljednji put uključili.

Većina pametnih telefona ima opciju 'Raspoređivanja programa' po 'Najčešće korištenima'. Tako ćete na početku popisa dobiti one aplikacije koje koristite svakodnevno, dok će vam na samom kraju biti one koje niste nikad uključili ili ih koristite veoma rijetko.

Kako biste uklonili višak aplikacija, otvorite Postavke i odaberite opciju Aplikacije. U popisu aplikacija pronađite aplikaciju koju želite ukloniti, odaberite je i potom odaberite Deinstaliraj.

Imajte na umu da neke aplikacije koje su vezane uz sam operativni sustav nećete moći ukloniti jer bez njih sustav neće ispravno funkcionirati.

Očistite inbox

Ukoliko koristite aplikaciju za primanje elektronske pošte na samom pametnom uređaju i 'skidate' e-mailove na pametni telefon moglo bi vam se dogoditi da vam e-mailovi 'zakrče' telefon.

Kao što morate povremeno očistiti mapu za Neželjenu poštu i Smeće na računalu, isto biste trebali raditi i na pametnom telefonu. Kod nekih će programa to biti zamoran posao jer ćete morati doslovce brisati jedan po jedan e-mail. Kod drugih ćete moći isprazniti cijelu mapu ili barem odabrati sve poruke unutar te mape i izbrisati ih.

U svakom slučaju, nakon temeljitog čišćenja Pošte, uređaj bi trebao lakše disati i urednije raditi.

Riješite se starih web stranica

Surfanje internetom na pametnom telefonu podrazumijeva i preuzimanje određenih dokumenata kako bi cjelokupno iskustvo bilo jednostavnije i brže.

No, nakon dužeg korištenja u samom se uređaju nakupi dovoljno nepotrebnih podataka koji mogu usporiti njegov rad.

Stoga je potrebno izbrisati te dokumente. Kako biste to napravili, potrebno je ući u sam internetski preglednik koji koristite na svom uređaju i pronaći Postavke. Tamo ćete pronaći mogućnost 'Izbriši predmemoriju' koja će ukloniti sve ranije zapamćene verzije web stranica.

Također, izbrišite i 'kolačiće' (cookies) koji su se 'naselili' na vaš uređaj tijekom surfanja.

Kad ste već u samo pregledniku, pročistite i zabilježene stranice. Neke vjerojatno više ne posjećujete, a samo vam zauzimaju mjesto na popisu.

Ažurirajte aplikacije i programe

Sad kad ste se riješili nepotrebnih dokumenata i aplikacija, imate nešto slobodnog prostora na samom uređaju koji možete iskoristiti za ažuriranje preostalih aplikacija i operativnog programa.

Ukoliko to ne činite redovito, zastarjele verzije aplikacija mogu se početi čudno ponašati. Stoga otvorite Postavke i odaberite Ažuriranja.

Provjerite imate li instaliran najnoviji softver za svoj uređaj i ukoliko nemate, instalirajte ga.

Potom, ako vam nije uključeno automatsko ažuriranje, provjerite jesu li vam ažurirane aplikacije posjetom Google Playu ili AppStoreu.

Instalirajte najnovije inačice aplikacija i provjerite rade li kako treba njihovim pokretanjem.

Oživite bateriju

Kad već ažurirate aplikacije, provjerite imate li instaliranu aplikaciju za štednju baterije. Ukoliko nemate, ne bi bilo loše instalirati takvu aplikaciju.

Signalizirati će vam kad vam je baterija slaba i automatski ugasiti sve usluge koje vam ne trebaju, a koje troše bateriju.

Život baterije možda neće biti drastično produljen, ali vam može dati toliko energije da dođete do prve utičnice.

Kad sve propadne...

Očistili ste uređaj, ažurirali sve aplikacije, ali on je i dalje spor i javlja greške? Možda je zaista došlo vrijeme za njegovog nasljednika.

Pogledajte što se nudi na tržištu i odaberite ono što najbolje odgovara vašim potrebama.

A stari uređaj ostavite kao 'rezervu' ukoliko novi u nekom trenutku otkaže poslušnost ili ga poklonite nekome tko nije toliko 'izbirljiv'.