DRUŠTVENE MREŽE

Što su to zaključani Facebook profili i kako ih uopće možemo vidjeti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.09.2019 07:07
  • Objavljeno 19.09.2019 u 07:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tobias Hase

Ako ste ikad naišli na Facebook profil koji pored slike ima ikonu štita s ključanicom, riječ je o zaključanom profilu. Što znači imati zaključan profil i što se na njemu sve može vidjeti? Saznajte u našem vodiču

Facebook svakim danom koriste milijuni ljudi. Objavljujemo sitnice vezane uz svakodnevni život, dijelimo fotografije, razgovaramo s prijateljima, kolegama, voljenima ili ga čak koristimo kao poslovnu platformu. Mnogim žiteljima globalne mreže Facebook je postao glavnom digitalnom destinacijom.

Zamislite da se jedan dan odlučite prijaviti na mrežu i pročitati da je vaš profil deaktiviran. Facebook ima mogućnosg zaključavanja ili deaktiviranja profila u bilo kojem trenutku i time vam blokirati pristup značajkama ili vam doslovno blokirati mogućnost prijave.

Razloga zbog kojih Facebook zaključava Facebook profile ima puno, no u većini slučajeva ih je vrlo lako razriješiti - makar je cijela procedura u najmanju ruku naporna. Tim rečeno, ako čitate ovaj članak vjerojatno ste u jednom trenu umjesto dobrodošlice News Feeda vidjeli zaključani profil. Evo što je Facebook moglo potaknuti da blokira vaš račun.

informacije su zlato

Od kupovine do pokreta mišem: Ovo su svi načini na koje nas Facebook prati

Pogledaj galeriju
10

Prevaranti

Ako na Facebooku kliknete na digitalnu prijevaru koja vas odvuče na vanjsku stranicu, postoji šansa da će vam Facebook blokirati profil. Tri najčešća trika koje koriste prevaranti su 'sustavi za praćenje profila' koji lažu o mogućnosti praćenja korisnika koji gledaju vaš profil, obećanje o poboljšanju iskustva instaliranjem rješenja za problem koji zapravo niti ne postoji te konačno - videi koji odvlače na kojekakve sumnjive stranice.

Ako ste nasjeli na neku od prijevara, ne mislite da ste sami - ovo su vrlo uobičajene i očigledno učinkovite taktike kojima hakeri i phisheri pokušavaju ugrabiti pristup vašem profilu kako bi ga ukrali.

Lažni profil

Ako ne koristite vaše pravo ime Facebook će to u jednom trenu otkriti. Slična stvar vrijedi i za lažno predstavljanje - ako stvorite Facebook stranicu koja oponaša osobu ili kompaniju, ona će biti zaključana ili čak izbrisana bez ikakvog upozorenja.

Umjerenost je ključ

Treba imati mjere. Ako ste se pridružili prevelikom broju grupa, Facebook će vas blokirati - maksimalni broj grupa kojima se korisnik može pridružiti je 200. Slična stvar vrijedi i za objave na zidovima ili grupama u kratkom vremenskom razdoblju. Ako spemate, Facebook vam može zaključati profil.

Previše poslanih zahtjeva za prijateljstvo

Ako ste poslali prevelik broj zahtjeva za prijateljstvo, Facebook će vas zaustaviti. Ruku na srce, ograničenje trenutno stoji na 5000 ljudi, što znači da su vrlo male šanse da je upravo to razlog vašeg blokiranog profila.

Objavljujete nasilje i/ili pornografiju

Ako ste mlađi od 18 godina i niste dio grupe za srednjoškolce, Facebook vam može blokirati profil. Također vrlo lako možete zaraditi blokadu ako objavljujete 'uvredljive sadržaje'.

Prečeste objave, hakirani profili i malware

Ako objavljujete prevelik broj objava sličnog sadržaja, ako ste poslali prevelik broj zahtjeva za prijateljstvo u kratkom razdoblju, Facebook će vas blokirati. Slično pravilo vrijedi za hakiran profil kojeg je Facebook prepoznao prije nego što je napravio štetu te ga je - blokirao.

Konačno, ako imate malware, Facebook će vas na to upozoriti te vas zamoliti da pregledate vaše računalo.

Prekršili ste neko od pravila Facebooka

Društvena mreža će vam pri pokušaju prijave na zaključani profil objasniti što ste točno napravili, što znači da ćete dobiti malo bolji uvid u navodni 'prekršaj' te se sukladno tome opravdati u slučaju da želite svoj profil nazad. Ako ste prekršili neko pravilo, bit će vam barem jasno o kojem se točno radi.

Kako reaktivirati svoj zaključani profil?

Ako Facebook odluči zaključati vaš profil, imate opciju resetirati logiranje i to jednom od dvije metode: odgovaranjem na vaše tajno pitanje koje ste postavili pri stvaranju profila ili pomoću prijatelja koji će poslati URL pojim ćete dobiti kod za otključavanje.

Bez obzira koju metodu koristite, vodite računa da nakon provjeravanja prijave čekate barem 24 sata prije nego što ćete dobiti vidljivu promjenu profila ili statusa. Tijekom ovog razdoblja Facebook profil će biti vidljiv, no nećete mu moći pristupiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!