ZF KONVENCIJA

Što se dogodi kada programeru pomognu mama i tata? Imamo aplikaciju za SFeraKon!

12.05.2017 u 09:57

Bionic
Reading

Najstarije okupljanje ljubitelja znanstvene fantastike u Hrvatskoj dobilo je mobilnu aplikaciju za Android i iOS zahvaljujući obitelji strastvenih ljubitelja tog žanra

SFeraKon, najveće domaće okupljanje ljubitelja znanstvene fantastike koje se već 34 godine redovno događa svakog proljeća u Zagrebu, napokon je dobilo nešto što su njegovi posjetitelji dugo priželjkivali: mobilnu aplikaciju. 

Aplikacija Sfera.hr dostupna besplatno je za pametne telefone i tablet računala s operativnim sustavima Android (izdanje 4.0.3 i novija) i iOS (izdanje 9 i novija), na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Kako je tportalu rekao Ivan Kranjčević, predsjednik udruge SFera (u kojoj organiziraju SFeraKon), prva zadaća aplikacije bit će olakšavanje snalaženja u prostoru i vremenu ovogodišnje konvencije, koja će prema najavama programom biti najopsežnija dosad. Bit će održana u prostorijama zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu od 12. do 14. svibnja.

'Aplikacija na jednom mjestu nudi raspored programa, informacije o gostima, predavačima, predavanjima te vremenu i mjestu održavanja. Jednostavno je pronaći predavača ili predavanje koje vas zanima, kao i složiti popis aktivnosti koje obavezno želite posjetiti. Dovoljno je kucnuti na zvjezdicu kako bi ih stavili u favorite', pojasnio je Kranjčević.

Kad se male ruke slože

Iako je u početku trebala biti poslužiti samo za konvenciju, u SFeri su zaključili kako im može dobro doći i inače. Stoga će po završetku ovogodišnjeg SFeraKona aplikacija automatski početi odbrojavati dane do idućeg, a putem nje će tijekom godine objavljivati i literarne, slikovne i multimedijalne radove SFerinih članova.

Zanimljivo, aplikacija je nastala kao kombinacija obiteljskog projekta i zajedničkog rada članova udruge.

Sredinom ljeta prošle godine u SFeru se učlanila peteročlana obitelj Prašnikar, strastveni ljubitelji znanstvene fantastike. Već su imali iskustava u izdavaštvu i izradi softvera pa su sami ubrzo predložili da na neki način sudjeluju u SFerinim djelatnostima. 

Izradu aplikacije predložio je jedan od sinova, Neven. 'S početkom školske godine na ideju smo nakratko zaboravili, no aktualizirana je u siječnju kad su se već zahuktale i ostale pripreme za ovogodišnji SFeraKon', kaže Kranjčević.

Neven je izradio i prvi grubi prijedlog, koji je imao vrlo malo veze s konačnim proizvodom. No, poslužio je kao osnova za početak konkretnijih razgovora.

Uskočili i mama i tata

U izradi je na razne načine sudjelovalo dvadesetak članova SFere. Kodiranje i osnovni izgled aplikacija djelo su Nevena i njegovih roditelja.

Tata Neven je bio odgovoran za dizajn i prigovaranje svemu što mu nije bilo po volji, a mama Dalija je zbog kratkog roka morala uskočiti i u pisanje računalnog koda, prvenstveno izdanja za iOS. 

Međutim, aplikacija nije samo kod, već i vijesti i ostali materijali koje kroz nju SFera objavljuje. Taj dio rade svi članovi SFere koji su i inače uključeni u organizaciju SFerakona. 

Izrada je trajala oko četiri mjeseca. 'Cijenu nije moguće realno odrediti, obzirom da su na izradi aplikacije svi sudjelovali kao volonteri. Neven je, kao inicijator i jedan od glavnih nositelja projekta, počasno naveden kao sponzor pod pseudonimom Dalo Lorn, kojeg i inače koristi online.

Što će biti dalje, ovisit će o interesu korisnika. 'Do kraja SFeraKona očekujemo ukupno oko 500 - 1.000 preuzimanja. Vjerujemo da će aplikacija zaživjeti kao vrijedna dopuna naših aktivnosti: promocije znanstvene fantastike te poticanja mašte i stvaralaštva mladih (i ne samo njih)', rekao je tportalu Kranjčević.