JEDAN JE KRALJ PRECIZNOSTI

Isprobali smo: Ove aplikacije najbolje predviđaju vremenske (ne)prilike

10.05.2017 u 11:22

Bionic
Reading

U trgovinama aplikacija je čitavo more onih namijenjenih prognozi vremena. I dok se maltene svaki od tih uradaka hvali kako je najprecizniji, praksa nema posebne milosti. U nastavku slijedi pregled nekoliko više i manje poznatih rješenja, koja po pitanju točnosti ne bi smjeli ostaviti nikoga na cjedilu - ili barem na kiši

Valja krenuti od mobilne aplikacije koja uistinu zaslužuje biti na gotovo svakom mobilnom uređaju - ako ne toliko radi (ne)preciznosti, onda radi prekrasnog dizajna s elementima koji itekako imaju smisla. Riječ je o appu Yahoo Weather. 

Već po instalaciji ovog komada softvera vidi se koliko je truda uloženo u prezentaciju. Korisnik će na početku moći odabrati neke od prekrasnih ponuđenih metropola, a jasno kako app najbolje funkcionira kada se omogući pristup lokaciji korisnika:

Svaki animirani ili zamućeni element je tu s razlogom. Kad je vani oluja, korisnika će dočekati kapi kiše i bljeskovi munja, što je vjetar snažniji to se vjetrenjače u prikazu brže vrte i svi drugi detalji uistinu su izvedeni izvrsno. Tu su naravno još podaci o tlaku zraka, oborinama, trajanje dana, mjesečeve faze, vlažnost, indeks UV zračenja, vlažnost, vidljivost i duža prognoza za pet ili deset dana.

Riječ je o vrlo zgodnom kompletu informacija prezentiranom na nenametljiv način, čak i ako se u recenziju uključe dosadnjikave reklame tu i tamo između informacijskih panela. Dva puta dnevno app će porukom informirati korisnika o stanju vremena i prognozi. 

Korisnik može dodati do 20 gradova, a između njih se miče jednostavnim potezom prsta lijevo ili desno po zaslonu. Tu su i interaktivne (iako ponešto spore) karte s različitim prikazima (ovisno o lokaciji dostupni su radar, temperatura, satelitski prikaz, snježni pokrov). Vlasnici Android uređaja imat će na odabir i vrlo jednostavan widget za smještanje na glavni zaslon.

Yahoo Weather filmić iz 2014. godine Autor: Yahoo

App je moguće preuzeti za platforme iOS i Android. Korisničke ocjene su izvrsne na obje platforme (4,5/5), no valja imati na umu kako preciznost umnogočemu ovisi o izvoru s kojeg aplikacija učitava sadržaj, kao i o činjenici da su prognoze općenito manjkave. 

Preciznost, molim!

Ako je maksimalna opća točnost prognoza ono što se traži, 'dobri stari' AccuWeather je praktički jedini izbor. U brojnim testovima do sada, ovaj servis je svojom preciznosti potukao konkurente, a nije na odmet ni to da je međunarodno priznat kao najkorektniji prognozer temperatura. U skladu s tim, Accu(rate)Weather se itekako drži svog imena, iako u dizajnerskom smislu možda neće 'leći' baš svakom korisniku...a tu je i pokoje 'štucanje' u radu čak i na najmodernijim mobilnim uređajima.

App pored uobičajenog prikaza vremena ovisno o lokaciji pruža i uzbune (za snažan vjetar i vremenske neprilike općenito s detaljnim informacijama), prognoze za sat, dan ili čak 15 dana, radarski prikaz vremena i dr. 

Vlasnici Android uređaja imat će pristup i novom widgetu koji će im u svakom trenutku reći trebaju li ponijeti kišobran ili jaknu ako izlaze van. Tu je i nova opcija MinuteCast, prognoza iz minute u minutu vezana za padaline uz iznimnu preciznost, no za sada nije dostupna na svim lokacijama (nažalost, čini se kako u Hrvatskoj još nema podržanih gradova i naselja). 

App je moguće preuzeti za platforme iOS i Android. Korisničke ocjene na iUređajima nisu baš impresivne (3,5/5 ukupno ili tek 3/5 za najsvježije izdanje), no na Androidu korisnici nešto zadovoljniji (nešto preko četiri zvjezdice). 

Uzbuna za kišu

Rain Alarm je ponešto nepoznata aplikacija jedinstvene funkcionalnosti. Ako korisnika ne zanima toliko dizajn koliko sigurnost prognoze, riječ je o izvrsnom izboru, jer se oslanja na podatke iz državnih hidrometeoroloških servisa. To znači kako će app pružati preciznije i pouzdanije podatke te uzbune o mogućim padalinama u kratkoročnim prognozama. 

Rain Alarm Autor: Michael Diener

Tko planira biciklirati, roštiljati ili jednostavno provoditi vrijeme vani, uvijek može iskoristiti podatke Rain Alarma radije nego da posjećuje službene stranice DHMZ-a ili druge aplikacije.

Korisnik pored obavijesti o mogućim padalinama može vidjeti i radarske snimke u stvarnom vremenu te pokušati pretpostaviti stiže li baš taj nezgodan oblak iznad njegove lokacije ili ide u nekom drugom pravcu. 

App je moguće preuzeti za platforme iOS i Android. S obzirom da app nije popularan kao prethodna dva uratka, nema mnogo recenzija, no za iUređaje prosječna ocjena je 4/5 zvjezdica kao i na Google Playu. 

Globus naš svagdašnji

Tko pak poželi nešto spektakularnije i ponešto nalik na ono što se da vidjeti na TV prognozama, app MeteoEarth bi mogao biti upravo ono što se tražilo. Baš kako ime aplikacije i sugerira, MeteoEarth prikazuje trodimenzionalni globus nad kojim korisnik može odabrati različite slojeve prikaza - vjetar, oblake, padaline, temperaturu. 

Uglavnom, opcija je dovoljno da prosječnog korisnika i odvrati nakon inicijalnog rada u appu (posebno što zna biti trzav na slabijim uređajima), no teško je reći da nije prekrasan: 

MeteoEarth Autor: MeteoGroup

Tu su naravno 24-satne animirane prognoze uz spremanje neograničenog broja lokacija diljem globusa u listu favorita. Nažalost, opcija prognoze od pet dana je zaključana, kao i neke druge zanimljivosti (potrebno je plaćanje) pa je ovaj app prosječnom korisniku zapravo samo svojevrstan eye candy

App je moguće preuzeti za platforme iOS i Android. Korisnici iUređaja su mu dali prosječnih 4,5/5 zvjezdica dok na Google Playu ima ocjenu od 4/5.