SLUŽBENO

Što se dogodi kad Porsche Cayenne vuče Airbus A380? Padne svjetski rekord

02.05.2017 u 07:40

Bionic
Reading

Da bi dokazao snagu svog sportskog SUV-a, Porsche ga je upregnuo u posao vuče zrakoplova, i to ne malog sportskog, nego najvećeg putničkog aviona na svijetu, Airbusa A380

Kako dokazati da vaš automobil ima monstruozne količine snage? Jednostavno, pozovite Guinnessovu komisiju koja će potvrditi da je srušio svjetski rekord u kategoriji najtežeg zrakoplova kojeg je vukao serijski automobil nakon što on zaista povuče Airbus A380, najveći putnički zrakoplov na svijetu, i to srušivši prethodni rekord za 115 tona.

Automobil u pitanju bio je serijski Porsche Cayenne S s dizelskim motorom, a jedina razlika u odnosu na model iz salona bila je posebna kuka za vuču koja je montirana s obzirom na to da standardna nije sposobna za takve napore. Inače, Airbus A380 teži 285 tona, a Porsche Cayenne S Diesel ga je vukao 42 metra bez većih problema zahvaljujući 850 Nm okretnog momenta i 385 KS snage koju razvija njegov dizelski motor V8 obujma 4,1 litru.

  • +3
Porsche Cayenne vuče Airbus A380 Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Međutim još je zanimljivije to što je Porsche odmah nakon toga istu stvar ponovio s Cayenneom Turbo S, čiji benzinac V8 obujma 4,8 litara razvija 570 KS i 800 Nm okretnog momenta. Kako bi tvrtka dokazala da ova dva SUV-a nisu oštećena u pothvatu, nakon obaranja rekorda na aerodromu Charles de Gaulle pokraj Pariza vratila ih je u London, odakle su došli.

Porsche Cayenne vuče Airbus A380 Autor: Porsche