ipad, siri, macbook...

Što možemo očekivati od Applea na večerašnjoj konferenciji WWDC?

05.06.2017 u 15:42

Bionic
Reading

WWDC je primarno konferencija za developere - no od Applea valja očekivati i novitete kojima planiraju upecati potrošačke mase. Hoćemo li imati priliku vidjeti nove iPade? Novi uređaj na kojem će se vrtjeti digitalna pomoćnica Siri? Osvježenje MacBook linije? Možda znamo neke osnove, poput novih izdanja platformi iOS i macOS, no čar je kao i uvijek - u detaljima

Događanje WWDC najzanimljivije je u smislu toga što pruža (obično prvi) pogled na Appleovu viziju na sve njihove platforme i sustave. Najave hardvera svakako izazivaju veliku pažnju - posebno otkrivanje novih generacija iPhonea, međutim WWDC ima mnogo širi utjecaj nego takvo što. 

iOS 11

Appleova mobilna platforma iOS je tu već oko desetljeća. Glasine govore o tom kako zbog toga za iOS 11 Apple priprema potpuno novi sloj boje, svojevrsno zatezanje bora koje bi moglo ići mnogo dublje po pitanju funkcionalnosti. 

Bloomberg navodi kako će sljedeće izdanje platforme iOS definitivno imati nadograđeno sučelje, no bez posebnih detalja. Takvo što je očekivano i događa se praktički iz generacije u generaciju pa nije jasno je li Bloomberg načuo da će biti riječ o radikalno drugačijem dizajnu (što je manje vjerojatno) ili tek proširenju postojećeg (vrlo vjerojatno). 

Virtualna pomoćnica Siri bi mogla početi raditi s mnogo višom lepezom aplikacija zahvaljujući proširenju SiriKit platforme, a valja očekivati i Appleovo dalje širenje platforme Music (i za video materijal). 

K tome, praktički je potvrđeno kako će iOS 11 podržavati značajno manji broj iUređaja. Sav 32-bitni hardver, da se bude precizniji (što uključuje iPhone 5, 5c te iPad četvrte generacije).

macOS, tvOS, watchOS

Appleove druge platforme, namijenjene računalima, nosivim gadgetima i Apple TV uređaju izgledno će donijeti mnogo manje novosti, ali...

Još lani u Appleu su počeli testirati novi datotečni sustav (APFS). Tko koristi 64-bitni iUređaj s iOS platformom u izdanju 10.3, već sada zapravo koristi APFS. Caka je u tom što će Apple izgledno stvar prebaciti i na računala, tj. na pametni ručni sat Watch i Apple TV. Ono što ostaje nejasno je koliko točno uređaja i računala će podržavati novi datotečni sustav, a koliko će ih ostati zaboravljenima. 

U tom smislu, valja napomenuti kako se minimalna preporučena konfiguracija (ili radije, podržana konfiguracija) za macOS prvi put od 2012. izmijenila lani. Govorka se kako bi Apple to mogao učiniti opet, ovaj put za uređaje iz 2009. i 2010. 

Hardveraj naš svagdašnji

Konkurencija u svijetu digitalnih pomoćnika se rasplamsala, no jasno je kako Appleova Siri još uvijek nema dom kao Amazon Echo ili Google Home. Šuška se kako bi Apple mogao otkriti i zvučnički sustav koji integrira Siri, a koji bi pak bio namijenjen centru pametnog doma.

Ipak, hardverski noviteti su za WWDC više izuzetak no pravilo. Postoji mogućnost da Apple planira zasebna događanja za takve stvari. 

S tim rečenim, osvježenja MacBook i iPad Pro linije su vrlo moguća, a o njima glasine govore već niz mjeseci. Jedno je sasvim sigurno - ne treba očekivati nove iPhone modele. 

Konferencija WWDC 2017 počinje večeras u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, a moći će se pratiti na Apple.com.