PROBAJTE POGODITI

Što mislite, je li ovu pjesmu napisao čovjek ili računalo?

  • Autor: M. W./Daily Mail
  • Zadnja izmjena 16.03.2014 08:55
  • Objavljeno 16.03.2014 u 08:55
robot

robot

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Dva su Australca napravila test online koji nazivaju Turingovim testom za poeziju. Ponude vam pjesmu, a vi trebate pogoditi tko ju je napisao

U mračnom svijetu romana Georgea Orwella1984. ljudi su prisiljeni čitati besmislenu poeziju koju je napisalo računalo.

Sredinom prošlog stoljeća, kad je napisan i objavljen, to se možda činilo nategnutom idejom. No stari lisac Orwell možda je ipak bio na pravom tragu.


Računala danas mogu štošta - biti u interakciji s ljudima, predvidjeti njihovo ponašanje... I, čini se, postati pjesnicima.

Web-odredište Bot or Not, iza kojeg stoje Australci Benjamin Laird i Oscar Schwartz, otkriva koliko su vješti postali u tome. Na njemu možete odigrati igru u kojoj se od vas traži da pogodite je li pjesmu napisalo računalo ili ljudsko biće. Kad odaberete odgovor, otkrit će vam kako je izabrana pjesma nastala.

S nekim pjesmama nije bilo baš jednostavno - više od tri četvrtine sudionika kviza proglasilo je pjesmu Deanne FergusonCut Opinion djelom stroja.

Sami sebe opisuju kao Turingov test za poeziju, po testu koji je osmislio britanski matematičar Alan Turing 1950. godine, kako bi razlikovao strojnu od ljudske inteligencije.

Računalno generirana poezija nastaje pomoću posebno oblikovanog algoritma korištenjem različitih tehnika. Jedan od njih - Fluency - može učiti od Shakespearea, recimo.

A Sveučilište Stanford lani je organiziralo prvo javno čitanje ulične poezije vezane uz računalni kod, piše Daily Mail

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!