BEZ PANIKE

Što kad se iPhone 'smrzne'?

20.08.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Appleov iPhone slovi kao prilično pouzdan uređaj, no i on koji put prestane s radom. Najčešće u trenucima kada nam je najpotrebniji

Za razliku od nekih drugih uređaja, iPhone slovi kao prilično stabilan uređaj koji rijetko 'otkazuje poslušnost' svom korisniku. No mnogi ga korisnici nikada ne gase, a to s vremenom može dovesti do 'smrzavanja'.

Kako iPhone zbog svog dizajna nema odvojivu bateriju, nije moguće napraviti takvo, fizičko isključivanje i uključivanje.

Ipak, prije no što postanete frustrirani i poželite svoj iPhone baciti u zid, isprobajte savjete koje su pripremili na Mashable

1. Restartajte telefon

Pokušajte ugasiti svoj uređaj pritiskom na gumb za zaključavanje ekrana koji se nalazi na samom vrhu uređaja.

Ako se nakon nekoliko sekundi ništa ne dogodi, pokušajte istovremeno pritisnuti i držati barem desetak sekundi gumb za zaključavanje ekrana i gumb za povratak na početni ekran (Home). Nakon desetak sekundi na ekranu bi se trebao pojaviti Appleov logo.

Gašenjem i ponovnim paljenjem uređaja okončat će se sva ažuriranja ili preuzimanja nedavno instaliranih aplikacija, a istovremeno ćete ugasiti aplikacije koje su ostale upaljene u pozadini.

2. Napunite bateriju

Punjenje baterije može pozitivno 'šokirati' iPhone i vratiti ga u život. Pogotovo ukoliko je baterija bila 'na izmaku snaga'.

Ako je baterija toliko ispražnjena da se sam uređaj isključio i ne može se ponovno uključiti, i nakon priključivanja na punjač ekran može ostati ugašen nekoliko minuta, dok se baterija ne napuni toliko da može napajati sam ekran.

3. Zatvorite 'nestašne' aplikacije

Ponekad nije problem u samom uređaju, već u nekoj od aplikacija koja je prestala raditi. Kao i kod računala, aplikaciju je moguće zatvoriti odlaskom na popis otvorenih računala.

Pritisnite gumb za povratak na početni ekran (Home) i na dnu ekrana pojavit će vam se aplikacije koje su otvorene. Pritisnite aplikaciju koju želite ugasiti i pričekajte da se njena ikona počne tresti te potom odaberite crveni minus kako biste ju ugasili.

Gašenjem aplikacija koje više ne koristite oslobodit ćete memoriju uređaja za aplikacije koje vam trebaju, ali i smanjiti potrošnju baterije.

4. Uklonite aplikacije koje ne koristite

Uređaj iPhone ima i više nego dovoljno prostora za pohranu, ali s vremenom se nakupe aplikacije koje zauzimaju taj prostor, a ne koriste se. Nažalost, što je manje slobodne memorije, to je veća vjerojatnost da će se iPhone početi 'smrzavati'.

Stoga u postavkama pod 'General' odnosno 'Usage' pogledajte koliko imate slobodnog prostora i koliko prostora zauzimaju pojedine aplikacije. Ako vam nedostaje prostora, izbiršite aplikacije koje više ne koristite.

5. Ažurirajte sustav

Iako uređaji iPhone redovito podsjećaju svoje korisnike kako je vrijeme za ažuriranje operativnog sustava, neki korisnici to ignoriraju.

Međutim, zastarjeli iOS može biti jedan od uzroka 'smrzavanja' uređaja. Kako biste provjerili treba li vaš uređaj ažuriranje, pogledajte u postavkama 'Software Update' i slijedite upute na ekranu.

6. Vratite tvorničke postavke

Ukoliko ništa dosad nije pomoglo i iPhone se i dalje 'smrzava', možda ne bi bilo loše razmisliti o povratku na tvorničke postavke.

No prije no što nepovratno izbrišete sve što ste instalirali na svoj iPhone otkako ste ga izvadili iz kutije, bilo bi pametno arhivirati bitne podatke.

Pohranite svoje fotografije, video uratke, kontakte, važne e-mailove i ostale bitne podatke u iTunesu. Kad ste sigurni da je sve bitno na sigurnom, spojite iPhone na računalo, kliknite na njega u lijevom stupcu pod 'Devices' i potom odaberite 'Restore' te slijedite upute na ekranu.

7. Obratite se stručnjacima

Ako se vaš uređaj i dalje 'smrzava' iako je vraćen na tvorničke postavke, možda je problem nešto ozbiljniji.

Odnesite ga do ovlaštenog servisa i prepustite ga u ruke stručnjacima. Možda oni mogu otkriti u čemu je problem.