AKVIZICIJE

Što je to Google kupio od HTC-a za milijardu dolara?

21.09.2017 u 11:39

Bionic
Reading

Dobili smo, dakle, odgovor na višemjesečna nagađanja hoće li Google kupiti HTC ili neće. Tajvanska korporacija dobit će 1,1 milijardu dolara za inženjere koji su radili na pametnom telefonu Pixel i patente

Google i HTC objavili su pojedinosti sporazuma prema kojem će dio zaposlenika HTC-a - od kojih mnogi već rade s Googleom na razvoju pametnih telefona Pixel - dobiti priliku prijeći u u Google. Riječ je o dvije tisuće djelatnika, gotovo petini ukupno trenutno zaposlenih u HTC-u.

Prema dogovoru, HTC će od Googlea primiti 1,1 milijardu američkih dolara u gotovini. Osim toga, Google će dobiti ne-ekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo.

Sporazum podrazumijeva i HTC-ov nastavak strategije izrade pametnih telefona pod brendom HTC, omogućava veću operativnu učinkovitost i financijsku fleksibilnost. 

U HTC-u kažu kako već rade na sljedećem top modelu pametnog telefona, koji bi trebao naslijediti model U11 i kojim će - pomalo paradoksalno - konkurirati između ostalih i Googleovim modelima iz serije Pixel. 

Googleov povratak hardveru

Također će nastaviti s razvojem ekosustava virtualne stvarnosti kako bi proširio svoj segment poslovanja vezan uz konzolu za virtualnu stvarnost Vive, istodobno ulažući u druge tehnologije sljedeće generacije, uključujući razvoj proizvoda povezanih putem interneta, proširenu stvarnost i umjetnu inteligenciju.

Za Google ovaj sporazum dodatno pojačava predanost u razvoju pametnih telefona i investicija je u daljnji razvoj rastućeg hardverskog poslovanja kompanije, što je također odgovor na nagađanja hoće li se div iz Mountain Viewa upustiti ponovno u avanturu s razvojem hardvera nakon što je prodao Motorolu kineskom Lenovu za tri milijarde dolara. 

Pored tima stručnjaka, Google će i dalje imati pristup HTC-ovom intelektualnom vlasništvu u razvoju pametnih telefona linije Pixel. 

Očekuje se da će transakcija, koja je podložna regulatornim odobrenjima, biti finalizirana početkom 2018. godine.

Povratkom hardveru Google nastoji smanjiti negativan utjecaj kojeg visoka fragmentacija tržišta Androida ima na njegove prihode te osigurati nastavak korištenja njegove tražilice, webmaila, YouTubea i drugih servisa u svijetu u kojem sve više korisnika internetske sadržaje konzumira putem mobitela.

Može li HTC preživjeti?

Za očekivati je kako će HTC-ovi inženjeri nastaviti raditi na razvoju skupljih top modela pametnih telefona za Google, kojima će ta tvrtka pokušati izazvati trenutni de facto duopol kojeg na tržištu smartfona drže Apple i Samsung.

No, neće biti iznenađenje i ako ćemo biti svjedoci većeg iskoraka u svijet internet stvari. Google je vlasnik tvrtke Nest Labs koja proizvodi kućne pametne uređaje, a lani su izbacili i pametni zvučnik Home s digitalnim pomoćnikom nazvanim Google Assistant.

Također, moguće je kako ni Vive neće dugo ostati u HTC-ovim rukama, pogotovo ako u tajvanskoj tvrtci ne uspiju naći put ka profitabilnom poslovanju.

Pitanje koje ostaje otvoreno jest je li financijska injekcija vrijedna 1,1 milijardu dolara dovoljna kako bi HTC ostao na životu.

'Ovaj je sporazum savršen korak u našem desetogodišnjem partnerstvu te omogućuje Googleu da maksimalno ojača poslovanje u proizvodnji hardvera, istodobno osiguravajući nastavak inovativnosti u segmentima HTC-ovih pametnih telefona i virtualne stvarnosti Vive. 

Vjerujemo da je HTC dobro pozicioniran kako bi održao tradiciju inovacija i iskoristio potencijal nove generacije povezanih proizvoda i usluga', rekla je Cher Wang, glavna i izvršna direktorica tvrtke HTC. 

'HTC je dugogodišnji partner tvrtke Google i stvorio je neke od najljepših, vrhunskih uređaja na tržištu. Jedva čekamo pozdraviti članove HTC-ovog tima koji će se pridružiti Googleu kako bi potaknuli daljnje inovacije i razvoj naših proizvoda', rekao je Rick Osterloh, viši potpredsjednik u Googleu.

  • +4
Najbolji smartfoni u 2017. Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID