PREDVIĐANJE

Evo oko čega će se sukobiti Apple i Samsung

19.09.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Dva diva potrošačke elektronike postat će još ljući suparnici, no nije izgledno kako će jedan od njih uskoro prevladati

Predstavljajući novi set pametnih telefona iPhone šef Applea Tim Cook iznio je smiono predviđanje: iPhone X, njihova nova perjanica, odredit će put tehnologije za idućih deset godina.

Istog dana Appleov ljuti suparnik Samsung održao je u Seoulu događanje uz manje pompe. Predsjednik odjela za mobilno poslovanje Koh Dong-jin najavio je kako bi južnokorejski div iduće godine mogao u potpunosti redizajnirati svoje smartfone te im dodati savitljive zaslone koje će biti moguće zatvoriti poput male knjige.

Njihova je nova perjanica - Galaxy Note 8 - u prodaji od 15. rujna s brojnim značajkama koje nudi i iPhone X. 

Obje tvrtke nastoje nas uvjeriti kako vrijedi potrošiti oko tisuću američkih dolara na njihove uređaje. Note 8 na američkom tržištu košta 960 dolara, iPhone 999 dolara, za 45 posto više od prosječne prodajne cijene iPhonea tijekom prošle godine. 

Dva gospodara tržišta

Apple i Samsung - koji praktično drže duopol na tržištu skupljih pametnih telefona - zajedno nadziru oko dvije trećine globalnog tržišta (Apple oko 44, Samsung oko 22 posto. Više puta su se sukobili na sudovima diljem svijeta oko intelektualnog vlasništva, u parnicama kojima je Apple tužio Samsung zbog kršenja patentnih prava. 

Jabučari su ugrabili veći dio tržišta lani dok se Samsung mučio zbog problema s modelom Note 7 koji su na kraju doveli do njegovog povlačenja iz prodaje. Očekuje se kako će Samsung vratiti bar dio prijašnjih kupaca. Dobrim dijelom i zato što se više ne zadovoljava pukim kopiranjem Appleovih uređaja već u brojnim područjima - poput primjerice OLED zaslona - prednjači.

Njihovo će suparništvo postati još izraženije, usprkos tome što će Samsung Appleu isporučivati OLED zaslone za novi iPhone, čipove i niz drugih komponenti. 

U bogatijim zemljama tržište pametnih telefona sazrijeva, pa će brojne tvrtke preotimati korisnike jedne drugima. Na tržištima u razvoju, poput kineskog, borit će se za segment kupaca koji jeftinije modele želi zamijeniti skupljima. 

Na globalnoj razini Apple bilježi stopu zadržavanja kupaca od 82 posto, dok je Samsung na 67. U oba slučaja to je značajno više od drugih tvrtki, naročito kineskih proizvođača kao što su Xiaomi i Oppo koji su jeftinijim uređajima uhvatili značajne tržišne udjele na najmnogoljudnijem tržištu svijeta. 

Bitka oko softvera

Borba između Applea i Samsunga odvijat će se na tri bojišnice.

Prva će biti oko ukupnog softverskog ekosustava i nastojanja da se kupce zadrži u njemu. Apple ima prednost utoliko što ima puni nadzor nad svojim operativnim sustavom iOS, dok Samsung ovisi o Androidu koji je pod Googleovim nadzorom.

Druga arena bit će virtualni digitalni pomoćnici. Apple je ponudio prvog glasovno upravljanog u mobitelima - Siri - još 2011. godine. Samsung je uzvratio s Bixbyjem. Oba su još uvijek dosta ograničenih mogućnosti. No, Samsung značajno ulaže u Bixbyja, dok je Apple na udaru kritike zbog podinvestiranja u Siri.

Treće bojište je također softversko i vezano je uz proširenu stvarnost (augmented reality, AR). Samsung je s time krenuo nešto ranije, no Apple novom serijom ubrzano hvata priključak. 

Nije izvjesno kako ćemo dobiti jasnog pobjednika. Samsung si može priuštiti slabiju prodaju mobitela, Apple odlično stoji kod kupaca dubljeg džepa i tijesne softverske integracije većine uređaja koje prodaje.  Čini se kako ćemo gledati Samsung dok puše Appleu za vrat, piše Economist.

  • +4
Najbolji smartfoni u 2017. Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID