UMJETNA INTELIGENCIJA

Što je Lensa AI, kako funkcionira i zašto trebate biti oprezni odlučite li je koristiti?

09.12.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Društvene mreže preplavile su digitalne inačice korisničkih autoportreta koje je napravila umjetna inteligencija. No, sve te lijepe slike imaju i svoje ružno naličje

Lensa AI trenutno je na vrhu ljestvice besplatnih aplikacija u trgovini aplikacijama App Store. Riječ je o aplikaciji koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi vaše fotografije preobrazila u digitalnu umjetnost.

Pokrenuta je kao alat za obradu fotografija 2018. godine, ali je tijekom studenog ove godine ponudila novu značajku Magic Avatars, pomoću koje digitalne autoportrete možete pretvoriti u umjetnička djela s nizom unaprijed zadanih tema, od popa preko vilinskih princeza do animea.

Značajka je dostupna besplatno tijekom sedmodnevnog probnog razdoblja. Nakon toga očekujte pretplatu koja se kreće od 14,99 do 49,99 američkih dolara za godišnji neograničeni pristup. Kako bi koristili Magic Avatar, trebat ćete izdvojiti još 3,99 USD za 50 slika. Za hrvatsko tržište to je 27 kuna.

Evo kako ju možete i sami isprobati.

Kako koristiti Lensu

Zadnjih smo mjeseci svjedoci naglom porastu alata koji koriste umjetnu inteligenciju za stvaranje sadržaja, kojeg su predvodili ChatGPT i Dall-E.

Kao što smo već pisali, ChatGPT je robot za brbljanje koji piše pjesme i priče te odgovara na pitanja. Dall-E, također djelo zaklade OpenAI, pretvara tekst u slike temeljem vašeg unosa.

Lensa se u radu oslanja na generator javno dostupnih slika Stable Diffusion. Pokazat ćemo vam kako ju upogoniti, korak po korak.

  • Preuzmite aplikaciju Lensa AI za operativni sustav Android ili iOS.
  • Otvorite aplikaciju.
  • Kucnite karticu Photos.
  • Pojavit će se žuto dugme Magic Avatars.

Upozorit će vas na moguće nepreciznosti u slikama, pa ćete trebati prihvatiti uvjete korištenja prije no što nastavite. Recimo, može se dogoditi da dobijete sliku s više prstiju, ruku ili glava nego što ih doista imate, a moguća su i druga neugodna iznenađenja. No, o tome nešto više malo kasnije.

  • Nakon što kliknete Continue, trebat ćete učitati 10 do 20 selfija. Aplikacija preporuča autoportrete izbliza, slike odraslih osoba, različitih pozadina i izraza lica. Izbjegavajte grupne snimke, fotografije djece, prekrivena lica i golotinju.
  • Potom će vas obavijestiti kako će vaše fotografije biti odmah obrisane s njihovih web poslužitelja čim je vaš avatar spreman.
  • Po unosu najmanje 10 do 20 selfija trebat ćete odabrati spol.
  • Nakon toga ćete trebati platiti, ovisno o tome koliko ste fotografija unijeli.
  • Nakon otprilike 20 minuta stići će obavijest kako su avatari spremni.

Problemi s umjetnicima, privatnošću...

Umjetnici su optužili Prisma Labs, tvrtku koja stoji iza Lense, za krađu umjetnina od tvoraca digitalnih sadržaja. Naime, umjetna inteligencija je za trening koristila ljudska umjetnička djela. U pojedinim slučajevima su na avatarima čak još vidljivi potpisi umjetnika.

Iz Prisma Labsa se brane kako umjetna inteligencija uči prepoznavati veze između slika i njihovih opisa, ne sama djela. Zbog toga, tvrde, njeni uratci nisu točna replika bilo kojeg djela.

Iako izričito naglašavaju kako se to ne događa, postoji zabrinutost oko toga da bi u Prisma Labs mogli zadržati vaše fotografije i nastaviti ih koristiti.

Lensa AI - primjeri fotografija Izvor: Lensa AI / Autor: Lensa AI

Uz to, iz uvjeta korištenja nije jasno pristajete li na dijeljenje podataka ugrađenih u fotografije ili ne, piše CNBC.

U pojedinim slučajevima osobe azijskog ili afričkog porijekla su u Lensinim djelima prikazane s više bjelačkim crtama lica i svjetlije boje kože.

Meni se dogodilo da sam u nekoliko izdanja dobio plave oči, iako imam smeđe. A i aplikacija je ocijenila kako bi bilo zgodno prikazati me kao posve ćelavog. Bilo mi je zabavno, no vjerujem kako ima ljudi kojima se to ne bi svidjelo.

Također se znalo događati da rezultat rada Lense ne nalikuje baš (ili uopće) ljudskom biću kojeg je portretiralo ili bi aplikacija napravila golišave, odnosno pretjerano seksualizirane portrete, s izazovnim pozama ili ogromnim dojkama.

Novinarka Wireda je, recimo, opisala kako jedna od njenih dječjih fotografija završila u neprilično izazovnoj pozi za tu dob.

Stoga imajte na umu kako Lensin rad - koliko god dojmljivo izgledao - nije uvijek savršen. Mogu vas dočekati i neugodna iznenađenja