Holly+

Poslušajte kako zvuči kad umjetna inteligencija napravi obradu poznate pjesme 'Jolene'

03.11.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Holly+, digitalna dvojnica eksperimentalne glazbenice Holly Herndon, napravila je obradu pjesme Jolene i to sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

U posljednje se vrijeme sve više priča o AI generatorima slika, sustavima koji koriste umjetnu inteligenciju kako bi stvorili ilustracije samo na temelju tekstualnog zadatka. No posljednjih su se godina razvijali i modeli za strojno učenje glazbe.

Na čelu te auditivne AI revolucije bila je glazbenica, skladateljica i dizajnerica zvuka Holly Herndon koja je sa svojim partnerom razvila Spawn, 'pjevajuće' neuronske mreže za svoj posljednji album Proto. Tako je nastala i Holly+, njezina digitalna dvojnica, čiji glas sada svatko može koristiti u digitalnom svijetu. Sad je eksperimentalna glazbenica izdala novi singl koji izvodi njezina digitalna dvojnica, piše Engadget.

Riječ je o malo sporijoj i tišoj obradi pjesme Jolene koju u izvornoj verziji pjeva Dolly Parton. Pritom je svaku pjevačku dionicu, sve pjevačke fraze pa čak i svaki uzdisaj, proizvela sama Holly+. Dakle, ne koristi se glas Holly Herndon, nego Holly+ sama oponaša njezin glas, odnosno proizvodi njegovu digitalnu verziju.

Holly Herndon - Jolene (feat. Holly+) Izvor: Društvene mreže / Autor: Holly Herndon