BRŽE, VIŠE, JAČE

Stižu 'zakrpe' koje bi mogle spašavati ljudska srca

05.10.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Znanstvenik Richard Smalley 1985. otkrio je prvi fuleren (alotropsku modifikaciju ugljika) C60, a nešto kasnije otkriveni su i cjevasti fulereni - danas poznati kao karbonske nanocijevi. Smalley je nakon spomenutog otkrića pronašao i nove načine za sintezu tih nanocijevi, čemu su se u posljednje vrijeme okrenuli i bioinženjeri. Rezultat svega je izrada posebnih 'zakrpa' koje ljudska srca mogu očuvati i učiniti snažnijima

Članak 'Biocompatible Carbon Nanotube–Chitosan Scaffold Matching the Electrical Conductivity of the Heart' objavljen u ACSNano opisuje posebnu smjesu za spajanje i zaptivanje, namijenjenu srčanom mišićnom tkivu, a sugerira se da bi ona mogla pomoći i koristiti čak četvrtini ljudske populacije.

Autori članka navode kako je osnovno ograničenje postojećih zakrpa za miokard i ispravljanje srčanih mana to što izolacijski polimerni 'zidovi' ometaju prijenos električnih signala među kardiomiocitima, što rezultira aritmijom. Takvo što se može riješiti netoksičnim koncentracijama ugljičnih nanocijevi, ubačene u poseban hidrogel, a koje će djelovati kao posebni nanomostovi među kardiomiocitima. Rezultat je poboljšanje električne vodljivosti te sinkronizirano 'kucanje'.


U nastavku se mogu vidjeti žive srčane stanice (ventrikularni miociti u primjeru) uzgojene u hidrogelu unutar kojeg se nalazi određena koncentracija nanocijevi:

Na koji način to može pomoći čak četvrtini populacije? 'Nakon rođenja, tlak u desnoj strani srca naglo padne kada pluća postanu funkcionalna što izaziva složene fizičke i kemijske kaskade koje pak dovode do zatvaranja - većinu vremena. U čak 25 posto odrasle populacije taj proces nije dovršen, a srca rade neoptimalno. Osim ovog problema, postoji i niz drugih sličnih srčanih mana s kojima mnogi hodaju, potpuno nesvjesni situacije', prenosi Extreme Tech.

Bilo da je riječ o zaliječenju određenih razvojnih mana ili naizgled nevezanih simptoma (poput migrena i stvaranja ugrušaka), živuće i el. vodljivo srčano tkivo u obliku zakrpe bi uskoro moglo spašavati olakšati živote ljudi diljem svijeta.