OD 26. RUJNA

Stiže velika nadogradnja na Windows 11: Evo što donosi i koje su glavne značajke

22.09.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Microsoft će 26. rujna predstaviti sljedeću veliku nadogradnju za svoj operativni sustav Windows 11. Poboljšanje verzij 22H2 će uključivati ​​novu značajku Windows Copilot koju pokreće umjetna inteligencija, redizajnirani File Explorer, nova značajka Ink Anywhere za one koji koriste olovku, velika poboljšanja aplikacije Paint i još mnogo toga

Windows Copilot donosi značajku Bing Chat ravno na Windows 11 desktop. Pojavljuje se kao bočna traka u sustavu, omogućujući kontrolu postavki na računalu, pokretanje aplikacija ili jednostavno odgovaranje na upite. Također je integriran u cijelom operativnom sustavu (OS): čelnici Microsofta demonstrirali su korištenje Copilota za pisanje tekstualnih poruka koristeći podatke iz kalendara, opcije navigacije u Outlooku i više.

Ovo je ujedno i najnoviji pokušaj Microsofta da ugradi digitalnog asistenta unutar Windowsa nakon što je kompanija zatvorila aplikaciju Cortana prošlog mjeseca. Ovaj bi put mogao biti uspješniji, osobito jer ga pokreću iste tehnologije iza Bing Chata, tako da možete postavljati pitanja i zauzvrat dobiti odgovore, koji možda neće uvijek biti točni, piše The Verge.

'Kao dio novog ažuriranja, Microsoft predstavlja Microsoft 365 Chat, dinamičnog pomoćnika kojeg pokreće umjetna inteligencija. On pristupa vašim poslovnim podacima, uključujući e-mailove, sastanke, dokumente, chatove i web informacije. Microsoft 365 Chat pruža mnogo više od odgovora na bazična pitanja jer s nevjerojatnom učinkovitošću pomaže korisnicima da riješe složene ili zamorne zadatke, kao što su izrada strateških dokumenata ili upravljanje e-mailovima', navode iz Microsofta.

Ako vam se ne sviđa ideja o AI pomoćniku, Microsoft i dalje ima mnogo toga za ponuditi s ovim ažuriranjem. File Explorer dobiva moderniji izgled. Ažurirano korisničko sučelje File Explorera uključuje moderno početno sučelje s velikim sličicama datoteka te prikaz nedavnih datoteka i oneihkoje ste označili kao favorite. Ovim promjenama se File Explorer bolje uklopi u cjelokupni dizajn sustava Windows 11.

Korisnici olovke dobivaju ključnu novu značajku pod nazivom Ink Anywhere, koja vam omogućuje pisanje rukom Surface Pen ili drugom olovkom u bilo kojem tekstualnom okviru bilo gdje u sustavu Windows. Poboljšana aplikacija Windows Backup sada će vam omogućiti sigurnosno kopiranje kada želite migrirati na novi uređaj, te prenijeti postavke i aplikacije na novi uređaj putem sigurnosne kopije u oblaku.

Alat za izrezivanje također dobiva novu značajku kopiranja teksta koja može otkriti tekst na snimkama zaslona i omogućiti vam dijeljenje teksta u aplikacijama. Slično je značajki kopiranja teksta sa slika koja se nalazi na Androidu ili iOS-u. Microsoft je također dodao značajku koja vam omogućuje automatsko uređivanje i skrivanje e-pošte i telefonskih brojeva sa slika.

Ako koristite aplikaciju Fotografije za Windows 11, s ovim ažuriranjem moći ćete koristiti novu opciju zamućenja pozadine. Možete prilagoditi intenzitet zamućenja ili čak promijeniti područja koja se zamućuju. Unaprjeđenja temeljena na umjetnoj inteligenciji integrirana su u Windows aplikacije, kao što su Paint i Fotografije. Ostale nove značajke uključuju više načina za snimanje sadržaja zaslona te razna ažuriranja za Clipchamp, Notepad i Outlook. Zajedno s Windows aplikacijama, Microsoft web preglednici Bing i Edge također će biti unaprijeđeni pomoću naprednih AI modela koji pružaju personaliziraniju i učinkovitiju online interakciju.

Najnoviji dodatak Microsoft 365 korisničkim aplikacijama – Designer – pokretat će OpenAI Dall.E3 text-to-image model. Microsoft integrira Designer u Microsoft 365 Copilot za korisnike, počevši s Wordom. Koristeći kontekst dokumenata, Designer sugerira vizuale. Integracija omogućava korisnicima da dokumente s puno teksta pretvore u vizualno privlačne materijale.

Microsoftovi novi Surface uređaji čine savršenu platformu za prikaz nevjerojatnih mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija u najnovijoj verziji Windows 11 sustava.  Ima i značajki koje nedostaju ovom ažuriranju, poput novog načina za upravljanje glasnoćom, uz izvornu podršku za RAR i 7-zip, Dynamic Osvjetljenje za kontrolu RGB dodataka te oznaka aplikacija i programska traka Windows 11.