S HARVARDA

Stiže novi, praktičniji robotski egzoskelet

22.10.2014 u 11:59

Bionic
Reading

Dok već neko vrijeme istraživači rade na različitim implementacijama robotskih egzoskeleta, veći dio istraživanja se temelji na povećanju snage ili pomoći osobama s invaliditetom. Na Harvardu pak rade na nešto 'mekšoj' verziji egzoskeleta, kojim se osim moguće pomoći nastoji povećati izdržljivost, smanjiti mogućnost ozljeđivanja i održati balans mišića

'Soft Exosuit', za razliku od uobičajenih koncepta robotskih egzoskeleta ima potencijal da postane najpraktičniji oblik za 'nošenje'. DARPA je nedavno investirala gotovo tri milijuna dolara da istraživački tim s Harvarda (Harvard Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering) nastavi sa razvojem tehnologije.

Posrijedi je pristup naizgled potpuno suprotan od onoga što se želi postići uobičajenim egzoskeletima. Umjesto da korisnici rade unutar mogućnosti i ograničenja robotskog pomagala, Soft Exosuit funkcionira tako da se potpuno prilagođava prirodnim kretnjama osobe koja ga nosi.


Istraživači su za ovaj projekt morali duže vremena analizirati na koji točno način ljudi hodaju te koji bi mišići imali koristi od robotske pomoći. Rezultat svega je mekano odijelo bez ikakvih krutih komponenti koje bi ograničavale zglobove na bilo koji način. Osoba koja nosi ovakav egzoskelet ne mora ručno kontrolirati silu ili se držati određenog tempa, jer cijeli sklop radi tako da radi 'integrirano s tijelom':