ZRAČNI TAKSI

Stiže nam Uber Air, 'leteći taksi', no ipak ćemo malo pričekati

27.04.2017 u 08:57

Bionic
Reading

Tvrtka planira testirati uslugu letećeg prijevoza u Dallasu i Dubaiju do 2020. godine, a za to će joj biti potrebne posebne letjelice

Uber je objavio kako planira testirati svoju uslugu Uber Air, odnosno leteći taksi. Tvrtka planira testirati uslugu letećeg prijevoza u Dallasu i Dubaiju do 2020. godine, a cijela stvar bi trebala funkcionirati kao produžetak sadašnje Uberove usluge prijevoza.

Dakle, putnik prvo naručuje automobil koji ga vozi do određenog mjesta u gradu, najčešće zgrade koja na ravnom krovu ima heliodrom ili do nekog drugog mjesta (parkinga i slično), gdje letjelica može vertikalno uzletjeti, potom leti do odredišta koje je konfiguracijom slično ili identično mjestu na kojem je poletio tu se putnik iskrcava i put do krajnjeg odredišta nastavlja Uberovim automobilom.

Uber, zračni taksi Autor: Fortune

Prema najavama Ubera, put od San Josea do San Francisca koji inače traje devedeset minuta ovako bi bio mnogo kraći, jer let između ta dva grada traje petnaest minuta. Cijena bi trebala iznositi 1,32 dolara za 1,6 kilometara (jednu milju), što je vrlo slično cijeni za prijevoz kopnom. Uber razmatra korištenje letjelica nekoliko kompanija, a glavna je predispozicija da letjelice mogu vertikalno uzletjeti i sletjeti.