KAKO RADI THUNDERBOLT

Stiže nam munjevito brz prijenos podataka

25.02.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Intel je osmislio superbrz univerzalni priključak za vanjske uređaje koji se prvi put pojavio na novim prijenosnim računalima MacBook Pro. Pogledajmo pobliže o čemu je riječ

Intelova tehnologija Thunderbolt omogućava prijenos podataka između računala i perifernih uređaja brzinom od 10 gigabita u sekundi. Novo sučelje donosi povećanje brzine od 20 puta u odnosu na USB 2.0 i 12 puta u odnosu na FireWire 800. Prvo računalo na koje je ugrađen Thunderbolt je novo prijenosno računalo MacBook Pro.

Zanimljivo je da se na Thunderboltovo sučelje mogu spajati i monitori, a zahvaljujući adapterima neće biti važno kakav konektor koriste. U pripremi su adapteri za DisplayPort, HDMI, DVI i VGA konektore.

Očekuju se i adapteri za USB, Firewire i SATA konektore, čime će biti omogućeno spajanje starijih vanjskih diskova na računala opremljena Thunderboltom. Ogromna propusnost omogućit će spajanje vrlo brzih diskova, pa čak i uređaja s RAID poljima diskova koji će se u tom slučaju ponašati kao da su integrirani u računalo.

Novo sučelje može i napajati energijom vanjske uređaje spojene na njega, što ga čini podobnim za spajanje eksternih tvrdih diskova bez zasebnog napajanja. Thunderbolt je u stanju isporučiti 10W energije spojenom uređaju.

Intel se nada da će Thunderbolt zamijeniti mnoštvo starijih tehnologija kao što su USB ili FireWire. Odbacivanje većeg broja različitih priključaka korisnike će riješiti brige o načinu spajanja vanjskih uređaja na računalo, a proizvođači računala će uštedjeti na prostoru za priključke, što će dovesti do manjih prijenosnika i jeftinijih matičnih ploča za stolna računala.