boston dynamics

Stiglo obećanje: Naše napredne robote i njihov softver nećemo prilagoditi korištenju za oružane svrhe

07.10.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Optimistična povelja dolazi u jeku upozorenja o robotskom ratovanju te, koliko god zvučala dobro, ne sprečava ostale proizvođače da adaptiraju proizvode kako bi ih prevorili u oružja

Skupina proizvođača robota, uključujući popularni Boston Dynamics, tvorce psa robota Spota, obećali su da svoje kreacije neće prilagoditi ratovanju. Nažalost, dobronamjerna povelja neće napraviti puno po pitanju zaustavljanja ostalih kompanija da ispune nišu te tržište ispune uređajima koji jezivo podsjećaju na priče iz filmova Jamesa Camerona.

Kompanije u sklopu otvorenog pisma cijeloj industriji robota navode da 'vjeruju da dodavanjem oružja u robote koji se kontroliraju na daljinu ili rade autonomno, povećavaju rizike i podižu ozbiljna etička pitanja'.

'Obećajemo da naše napredne robote i njihov softver nećemo prilagoditi korištenju za oružane svrhe te nećemo podržati druge koji to planiraju napraviti', potpisali su Boston Dynamics, Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics i Unitree Robotics.

Pismo dolazi u jeku sve veće bojazni oko načina na koje vojske planiraju koristiti nove vrste iznimno mobilnih i autonomnih robota, uključujući četveronožne i dvonožne strojeve.

Boston Dynamics čiji je vlasnik Hyundai pronašao se pod kritikama zbog njihovog robotskog psa Spota. Kompanijini roboti isprobavaju se za primjenu u američkoj policiji i francuskoj vojsci. Robot u oba slučaja nije naoružan, već se koristi kao izvidnica koju na daljinu koriste ljudski operativci.

Rani stadij razvoja robota iz Boston Dynamicsa bio je, piše Verge, financiran sa strane američke vojske koja je planirala veće BD-ove robote koristiti za prijenos tereta kojeg koristi pješadija, ali je odustala od projekta zato jer su strojevi bili preglasni, pa je nakon toga BD robote odlulčio prodavati raznim kompanijama.

Otvoreno pismo objavljeno početkom tjedna ne protivi se primjeni trenutno dostupnih tehnologija. 'Da budemo jasni, nemamo problema s postojećim tehnologijama koje države koriste za obranu i održavanje zakona' piše u izjavi. Pismo samo obavezuje kompanije da njihovi roboti neće biti adaptirani za nošenje oružja te završiti u rukama policije, vatrogasaca i tako dalje.

Među potpisanima se ne nalazi američka kompanija Ghost Robotics koja proizvodi četveronožne robote za vojne svrhe. Njihove robote testiraju američke Svemirske snage i Zračne snage za patrolu zračnim bazama, dok Ministarstvo državne sigurnosti (Department of homeland security ili DHS) robote koriste za patrolu granice s Meksikom. Direktor kompanije Jiren Parikh rekao je da firma 'nikad neće pokušati ograničiti načine na koje korisnici koriste njihove proizvode'.

  • +5
Ghost Robotics - vojni robot Izvor: Profimedia / Autor: Sra Samuel Becker/Us Space / Zuma Press / Profimedia

'S obzirom da prodajemo robote vojsci, ne znamo što će oni s njima raditi' rekao je Parikh u razgovoru za TechCrunch. 'Nećemo našoj vladi govoriti kako da te robote koristi - naša kompanija samo vodi računa da proizvode prodaje isključivo američkim i savezničkim vladama'.

Premda su Boston Dynamics i druge kompanije potpisom obećanja možda zaustavili dio nastojanja naoružavanja robota, proizvođači poput Ghost Roboticsa dokazuju kako to definitivno neće spriječiti druge.