AŽURIRAJTE VAŠ IPHONE

Stigao je iOS 17.2, a s njime i nova aplikacija Journal

12.12.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Dostupna su ažuriranja softvera za sve Appleove platforme, uključujući Mac i Apple Watch

Nakon nekoliko tjedana testiranja najnovije verzije svog iPhone operativnog sustava u javnosti, Apple napokon uvodi iOS 17.2 na sve kompatibilne uređaje. Osim toga, iPadOS 17.2 i macOS 14.2 Sonoma, koji se mogu pohvaliti mnogim istim značajkama, također su dostupni za preuzimanje. Za kraj, tu je i watchOS 10.2. Sa softverom je, piše Engadget, stigla i posve nova aplikacija - Journal.

Apple se nada da će s aplikacijom pomoći 'korisnicima iPhonea da razmišljaju i prakticiraju zahvalnost kroz vođenje dnevnika'. Razlikuje se od ponuda trećih strana kao što je Day One jer Apple može ponuditi prijedloge za unose u dnevnik na temelju aktivnosti u drugim aplikacijama. Vaš iPhone može predložiti zapisivanje putovanja popunjenog fotografijama s vašeg fotoaparata, popraćeno upitom za pisanje kao što je 'čega ćete se najviše sjećati o svom danu?' Vaš uređaj također može predložiti stvaranje unosa u dnevnik nakon vježbanja ili čak zabilježiti epizodu podcasta koju ste slušali.

Programeri trećih strana mogu pristupiti Suggestions API-ju kako bi potaknuli korisnike da kreiraju unose u dnevnik na temelju aktivnosti u njihovim aplikacijama. Apple kaže da je aplikacija Journal enkriptirana od kraja do kraja i da se sve informacije pohranjuju lokalno (iako možete sve sinkronizirati s iCloudom ako želite). Korisnici će imati kontrolu nad time koje aplikacije također mogu ponuditi prijedloge unutar Journala.

Aplikacija Journal nije jedini novitet u iOS-u 17.2. Moći ćete postaviti akcijski gumb na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max da služi kao brzi alat za prevođenje izgovorenih fraza. Možete ga koristiti čak i za razgovor s nekim tko ne govori isti jezik kao vi.

Apple s novom verzijom softvera uvodi podršku za Qi2 punjenje na svim modelima iPhone 13 i iPhone 14 (ona, podsjetimo, već postoji na modelima iPhone 15). Rečeno je da punjači s Qi2 certifikatom odgovaraju brzinama bežičnog punjenja od 15 W MagSafea. Kako Qi2 punjači postaju sve rašireniji, korisnicima iPhonea i Androida trebalo bi biti lakše brzo napuniti baterije svojih telefona.

Korisnici iPhonea 15 Pro sad mogu snimiti 'prostorni video' koji se može gledati u 3D u aplikaciji Fotografije Apple Vision Proa. Sada ćete moći pristupiti zdravstvenim podacima i zapisivati ih svojim glasom zahvaljujući ažuriranju Siri. Aplikacije Apple Music, Messages i Weather također dobivaju nekoliko novih značajki, dok bi se nadogradnja AutoFill za PDF-ove i druge obrasce mogla pokazati vrlo korisnom.

Osim toga, Apple izbacuje watchOS 10.2. Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 sada se mogu prijaviti i pristupiti podacima aplikacije Health putem Siri (oba uređaja obrađuju Siri zahtjeve na uređaju radi veće privatnosti). Možete pitati Siri za informacije o stvarima kao što su koliko ste spavali noć prije, broj koraka i jeste li zatvorili prsten za vježbanje za taj dan. Također možete uputiti Siri da zapisuje podatke kao što su vaša težina, lijekove koje ste uzeli i vašu tjelesnu temperaturu. Ovi su zahtjevi za sada dostupni na engleskom (SAD) i mandarinskom kineskom, uz podršku za više jezika koji će doći nešto kasnije.

Druge nove značajke Apple Watcha uključuju mogućnost automatskog pregleda onoga što se sada reproducira s obližnjeg HomePoda ili HomePoda mini druge generacije putem aplikacije Music ili Podcasts. Možete aktivirati i postavku koja će vam omogućiti da prelaskom prsta promijenite brojčanike sata. Također ćete moći odabrati hoćete li dati prednost glasnoći glazbe ili glasu trenera u većini Fitness+ treninga.